Výroba svícnu není složitá, navíc můžete některé komponenty obměňovat podle toho, jak se vám líbí. A pokud vyrobíte čtyři takové svícínky, můžete je použít místo klasického adventního věnce.

Co budete potřebovat na 1 svícen?

Jednu středně vysokou svíčku (barvu si zvolte sami, ideální je bílá, červená, tmavě zelená, aby celkově ladila se zbytkem dekorace a zároveň kontrastovala se skořicí)

Celou skořici (její kousky by měly být vysoké jako svíčka) – celý balíček obvykle seženete v hobby marketech, kde vás vyjde levněji než kupovat malé sáčky v supermarketu. Pozor ale, skořice z hobby marketu není jedlá! Je totiž chemicky ošetřena.

Kousek provázku, ideálně jutový nebo z jiného přírodního materiálu

Zelený zahradnický drátek

Tavnou pistoli

Větvičky jeřabin (můžete však zvolit i jiné plody – šípky, dřišťál nebo cesmínu, či jinou barvu, jako rakytník apod.) a trochu mechu

Jednu skleničku na stopce

Jak postupovat při výrobě?

Jednotlivé kousky skořice přilepíme kolem svíčky tak, aby mezi nimi nebyla žádná mezera. Tím vytvoříme základ pro další zdobení. Pokud bude svíčka trochu vyšší než skořice, nevadí, neměla by ji však převyšovat příliš.

Malé kousky jeřabinové větvičky pomocí zahradnického drátku připevníme na provázek. Kousky by měly být přiměřeně velké, aby nebyly moc těžké a s provázkem pak nepadaly dolů ze svícnu.

Provázek s jeřabinou ovážeme kolem svíčky a dobře utáhneme, aby nespadl. Můžeme ho případně přichytit na dvou místech troškou lepidla z tavné pistole.

Připravíme si sklenici. Její okraje vysteleme troškou mechu a můžeme přidat i na dno. Mech by měl být očištěn od hlíny, která by skleničku umazala. Můžete již hotový koupit v hobby marketech nebo květinářstvích.

Do připraveného lůžka postavíme hotový svícen.

Náš tip: Pokud budete vyrábět více svícnů, je velmi efektní využít různě vysoké sklenice, které vytvoří zajímavou elegantní kombinaci. Jak jsme již uvedli na začátku, můžete také ze svícnů vytvořit jakýsi netradiční adventní věnec, a to tak, že svícny (ať už ve sklenicích, nebo bez nich) postavíte na tác, který dozdobíte například větvičkami a rozsypaným kořením.