Cenově nejdostupnějším vánočním stromkem je u nás smrk ztepilý, který má krátké tuhé jehličí a hustou korunu, jehličí z něj však zpravidla opadává už během jeho zdobení. Trvanlivějším druhem je smrk pichlavý, někdy také označený přívlastkem "stříbrný". Jeho jehličí může mít modrošedý až pohádkově stříbrný nádech a na větvích se drží zuby nehty - téměř neopadá.

Velmi dlouho v bytě vydrží také borovice, její koruna je však řidší a tvaru klasického vánočního stromku vzdálenější. Za ideální volbu je proto považována jedle kavkazská, která se chlubí pravidelnými hustými větvemi, její měkké jehličí hned tak neopadá a ani nepíchá do prstů. Kvalita si ovšem žádá vyšší cenu, a tak jedle kavkazská bývá ze všech stromků nejdražší.

Při výběru stromečku nekupujte zajíce v pytli, stromek si nechte rozbalit a ukázat. Kromě požadovaného tvaru by měl mít svěží barvu jehličí a vypadat čerstvě; když si ho potěžkáte a pocítíte tíhu, je to znamení, že byl uříznut nedávno a obsahuje dostatek vody. Naopak lehký stromek už může být vyschlý.

Zakoupený vánoční strom je nutné do Vánoc nechat v chladném prostředí; můžete ho skladovat venku na balkoně nebo na terase, v tom případě ho ani nemusíte dávat do nádoby s vodou. Pokud bude stát na chodbě či v garáži, seřízněte mu o pár centimetrů kmínek, aby se uvolnily kapiláry ucpané pryskyřicí, a postavte ho do vody. Pozor, kůru ze spodní části kmínku neloupejte, poškodili byste tím pletiva, kterými strom rozvádí živiny do větví.

Stromek by měl stát v každém případě ve stínu, aby ho nevyšisovalo zimní slunce. Ještě před tím, než ho definitivně přenesete do teplého obýváku, nechte ho nějakou dobu aklimatizovat v chladnější chodbě. Najděte mu doma takové místo, aby nestál přímo u radiátoru. Vánoční strom vydrží déle pěkný, pokud mu kmínek nesevřete do klasického stojánku, ale postavíte ho do nádoby naplněné vlhkým pískem nebo keramzitem a poskytnete mu vláhu.