Tyče, police a výsuvy

Firma vyrábějící skříně na míru k vám přijde změřit vytyčený prostor a samozřejmě vám může sama od sebe zpracovat nějaký návrh. Vy sami ale nejlépe víte, co všechno potřebujete do skříně ukládat, a na základě toho byste měli výrobcům poskytnout vodítko. Pro dlouhé večerní šaty až na zem možná nebude stačit standardní výška šatní tyče 165 cm od dna skříně, pokud pod ně chcete vyrovnat i společenské boty či kabelky. Podobně muž, který nosí do práce obleky, může potřebovat tyč delší než obvyklých 120 cm a mohl by zvážit instalaci kravatovníku.

Před návrhem vestavěné skříně je také dobré seznámit se s možnostmi, které dnešní doba nabízí: na místo klasických polic můžete zvolit například výsuvné drátěné koše, které sice vyjdou dráž, ale oblečení v nich bude lépe "dýchat" a budete mít o něm lepší přehled.

Systém otvírání

Systém otvírání skříně se odvíjí od prostorových možností interiéru i od designu celé místnosti. Souvisí s ním však i hloubka skříně: kování posuvných dveří z ní ubere až 10 cm. Zatímco u pantových dveří nám tedy postačí hloubka šatní skříně 60 cm (optimální hloubka pro ukládání ramínek), v případě posuvných musíme 5-10 cm přidat.

Pozornost věnujte kování a rámu posuvných dveří, protože na něm závisí životnost celé skříně. Nejspolehlivějším materiálem je jednoznačně hliník, který vyniká nízkou hmotností a nijak nepodléhá zubu času.

Zvláštní doplňky

Nemusí to být jen oblečení, co budeme ve vestavěných skříních schovávat. Mohou sem přijít i sportovní potřeby nebo třeba žehlička. Všem těmto předmětům je třeba vyhradit potřebný prostor, přičemž běžně používané věci by měly být umístěny ve snadno dostupné zóně (zhruba do výše 180-200 cm). Do větší výšky pak patří sezonní vybavení, za kterým se vydrápeme jednou za čas s pomocí schůdků nebo stoličky. Zvážit můžeme také zvláštní osvětlení, ať už v podobě bodových světel, nebo LED pásků, které se hodí hlavně v případě, že skříň stojí v tmavším koutu místnosti.