Štědrovečerní stůl obvykle prostíráme jinak než běžný stůl. Prostíráme většinou velký stůl i místa, která u něj případně během roku zůstávají prázdná, kuchyňský stůl často přenášíme do obývacího pokoje ke stromečku, často kromě vánočních ubrusů a ubrousků vyndáváme ze skříně i slavnostní porcelán a sklo a další „památeční“ předměty, jež jsou určeny pro slavnostní okamžiky.

Na stole by samozřejmě neměl chybět adventní věnec se čtyřmi svíčkami, nebo (máme-li menší stůl) alespoň sváteční svícen, čerstvé květiny ve váze či jiná květinová dekorace, jehličnanové větvičky ve vázičce či volně rozložené na stole. V některých rodinách se na stole objevuje i speciální vánoční věnec z kynutého těsta, nazývaný také jako vánoční vrkoč. Na něm jsou na špejli navlečeny kousky sušeného ovoce a uprostřed nabodnuté jablko, takže dohromady tvoří jakousi pyramidu.

Vedle talířků můžeme potom vyložit vánoční perníčky, ozdobičky, dekorace z vizovického těsta nebo například dřevěná či porcelánová vánoční zvířátka. Každopádně ale nejdůležitější je, abychom pro samé dekorace nezapomněli na to, že na stole vše musí být uspořádáno přehledně a prakticky, abychom zbytečně nehledali příbory nebo ubrousky pod nánosem ozdob.

Jak má vypadat správně prostřený stůl?

Sklenky i příbory uspořádáváme tak, abychom je postupně odebírali s jednotlivými chody, nikoli na přeskáčku. Například u talíře nejblíže jsou nůž a vidlička, dále lžíce a nakonec vidlička a nůž na předkrm, které bývají menší než klasické. Případně předkrmová vidlička má méně hrotů. Dezertní vidlička či lžička, jež jsou umístěny nad talířem, směřují rukojetí k ruce, do které je bereme. Takže pozor, máme-li v rodině leváky, jejich příbor bude otočen jinak.

Stejně tak sklenky by měly být postaveny tak, aby na kraji stála sklenka na aperitiv, pak sklenka na hlavní nápoj (ta by měla být umístěna nad čepel nože k hlavnímu chodu) a nakonec na degustativ. Pokud kromě hlavního nápoje budete mít u večeře ještě přípitek šumivým vínem, bude sklenka na něj stát vlevo od sklenky určené k hlavnímu chodu.

Co se týče talířů, úplně vespodu máme základní talíř, tedy ten na hlavní chod, na něm pak stojí talíř na polévku. Dezertní talíř je umístěn u levé ruky strávníka. Pokud místo polévky dáváte přednost jinému předkrmu, pak na základním talíři stojí menší předkrmový talíř. Malý talířek na pečivo k polévce nebo předkrmu pak stojí po pravé straně hlavních talířů.

Máte-li vše nachystané, pak stačí zapálit svíčky a užít si slavnostní večer se svými blízkými. I my vám přejeme za redakci krásné prožití vánočních svátků, hodně zdraví, štěstí a pohody.