Příliš vlhkosti v domácnosti je problém, se kterým se potýká stále dost lidí. Způsobuje jej špatné těsnění oken, dveří, ale také špatný systém větrání a přetápění místností zejména v zimě. Jeho následkem jsou mokré mapy na stěnách, které mohou vést až ke vzniku plísní na stěnách, zničení nábytku, ale především to může mít velmi negativní vliv na naše zdraví, zejména dýchací potíže, kožní vyrážky a bolest kloubů a svalů. Velmi ohroženou skupinu tvoří samozřejmě děti, jejichž imunitní systém ještě není zcela vyvinutý, a také senioři, neboť jejich imunitní systém je slabší než u mladších lidí.

V první řadě, pokud se se zvýšenou vlhkostí v domácnosti potýkáte, je vhodné pořídit si domů vlhkoměr, což je velmi malý přístroj, jehož pořizovací cena se pohybuje v řádu několika set korun. Vlhkoměr neustále měří teplotu v místnosti a také vlhkost, takže informace máte stále k dispozici. Jakmile vlhkost překročí 60 %, je to známka již nadměrné vlhkosti. Pokud se tato vlhkost drží delší dobu a nejedná se jen o malý výkyv, je třeba ji snižovat.

Jaká řešení se nabízejí?

Rozhodně na prvním místě bychom měli správně a pravidelně větrat. Pozor však na to, jakým způsobem větráme. Okno neustále otevřené na mikroventilaci je špatným řešením. V létě můžeme větrat otevřenými okny celý den, ale v zimě nechceme, aby z bytu unikalo teplo, a proto často větrání omezujeme. Správné větrání znamená, že několikrát denně otevřeme okno dokořán na krátkou dobu, aby se v místnostech vyměnil vzduch za čerstvý. Větrací dobu omezte na 10-15 minut či podle potřeby. Ideálně k tomu vytvořte průvan mezi místnostmi.

Nezapomínejte větrat zejména místnosti, ve kterých se vlhkost udržuje nejvíce, což jsou koupelna, kde vzniká vlhkost při sprchování, koupání, ale také například při sušení prádla (máte-li v koupelně sušičku), a kuchyně, kde se nejvíce drží vlhkost při vaření a mytí nádobí. Obzvláště pokud tyto místnosti nemají okno nebo jiný větrací systém, je třeba jim pomoci.

Kromě větrání je vhodným řešením odvlhčovač vzduchu. Na našem trhu můžeme zakoupit odvlhčovače, které nám s problémem nadměrné vlhkosti pomohou. Na výběr máme malé mechanické přístroje se speciálními kapslemi, které nasávají vlhkost a kapsli pomalu rozpouštějí, nebo elektrické odvlhčovače, které zvládnou i větší prostory a často nabízejí i další přídavné funkce. Je důležité uvědomit si, co všechno od přístroje vyžadujeme, jak velký prostor by měl zvládnout a také jakou hlučnost přístroj má, speciálně pokud jej máme umístěný v ložnici či obývacím pokoji, kde se hodně pohybujeme.

Důležitým aspektem je také odvod vody, kterou přístroj ze vzduchu nasaje a kterou je třeba posléze odvádět pryč. Některé elektrické přístroje mají vlastní čerpadlo a vodu mohou odvést do umyvadla či do odpadu. Jiné přístroje mají zásobní nádržku, kterou je třeba čas od času vyprázdnit.

Některé z přístrojů nabízejí více funkcí, jako například čištění vzduchu od drobných nečistot, pylů, prachu a další, což mohou ocenit například ti, v jejichž domácnostech bydlí alergici. Některé přístroje dokážou kromě odvlhčování také vzduch následně ohřívat.