Do ankety Dřevěná stavba roku jste se přihlásili již dvakrát. Z jakého důvodu?

Spousta lidí nerozezná dřevo od umělých materiálů (jako je lamino, vinyl apod.), i přesto, že dřevo je jedna ze základních surovin. Jelikož jsem zastánce přírodních materiálů, přihlašuji své interiéry do této ankety, aby lidé viděli, že dřevo má své kouzlo a duši a je díky tomu nenahraditelné a navíc ekologické.

Je ale pravda, že jsem při prvním přihlašování byla skeptická, jestli do ankety kategorie dřevěných interiérů vůbec patří. Neměla jsem tedy žádné očekávání. Od té doby uplynuly tři roky, anketa se rozšířila a v mé kategorii je čím dál více interiérů, což je krásné.

Jaký interiér se chystáte přihlásit letos? V čem je zajímavý?

Na interiéru „Byt pod střechou” je zajímavé, že se zde potkává dřevo, které je několik let staré, protože slouží jako nosná konstrukce střechy bytového domu v centru Prahy, a nové dřevo, které je použité na podlahách a nábytku.

Jakým interiérům se věnuje váš ateliér? V čem vynikáte?

Většinou se zabýváme soukromými interiéry rodinných domů a bytů. Jsou to jak rekonstrukce, tak i zcela nové projekty. Ve svém portfoliu máme ale i komerční interiéry, jako jsou kavárny nebo kanceláře.

Na prvním místě jsou pro mě priority klienta. V našem oboru se mnohdy stává, že architekt upřednostňuje své zájmy před klientem, což by tak být nemělo. Každý je jedinečný a mým úkolem je pomoci klientovi najít pro něj nejlepší cestu ke spokojenému bydlení nebo podnikání. Proto je každý interiér originál. V každém z nich je totiž zdokumentovaná cesta, kterou jsme spolu ušli. A zásluhy na výsledku máme všichni.

Lze říci, že využívání dřeva v interiérech je opět na vzestupu v poměru k umělým materiálům?

Ano, dřevo se opět používá v interiérech častěji, čímž se ale bohužel stává méně dostupné. Proto mnozí raději sáhnou po jednorázově ekonomičtější variantě umělého materiálu, i když do budoucna to moc ekonomický ani ekologický počin není. Stále více se i pracuje se dřevem, které je již několik let staré. Například se renovují dřevěné parkety, což u umělých povrchů možné není, ty se musí rovnou nahradit něčím novým.

Kam se podle vás bude posouvat interiérový design?

Myslím, že pokud se v budoucnu nebudeme potýkat s ekonomickou krizí a technický rozvoj půjde dopředu stejným tempem, tak interiéry budou čím dál víc automatizované. Budou se používat nanotechnologie na povrchy a bude tendence, aby byly co nejméně údržbové.

Byla bych moc ráda, kdyby si každý uvědomil, že již teď žijeme v době luxusu a dostatku. Abychom nezapomínali na pokoru k přírodě, která nám všechno toto umožňuje a že jí také jednou může dojít trpělivost. Proto si myslím, že je důležité, abychom co nejvíce používali obnovitelné zdroje, jako je dřevo. Tím ukážeme svou vyspělost a sounáležitost. Abychom upřednostňovali ekologičtější varianty před těmi ekonomickými.

Doporučili byste účast v anketě i vašim kolegům z oboru? Na co je dobré si dát při registraci pozor?

Určitě doporučila. Myslím, že je třeba stále ukazovat to, že i dřevo je inovativní materiál a patří do moderních interiérů.

Navíc si myslím, že registrace každého provede velmi intuitivně a jednoduše krok po kroku, že není třeba se čehokoliv obávat. Nehledě na to, že pokud byste na něco zapomněli, pracovníci nadace vám rádi pomohou.

Naše anketa letos slaví 10 let své existence. Co byste jí popřála do dalšího desetiletí?

Přála bych jí co nejvíce přívrženců a těch, kteří budou osvětu o dřevu rozšiřovat.

Přihlášky podávejte do 14. února na webu www.DrevenaStavbaRoku.cz. Všichni soutěžící přihlášení do 31. ledna dostanou zdarma zpětnou vazbu na prezentaci svého díla tak, aby měli co největší šanci uspět. O vítězích rozhoduje odborná porota a laická veřejnost. Vítězové budou známi 22. dubna 2020. Cílem projektu, který vyhlašuje Nadace dřevo pro život už po desáté, je podporovat dřevěné stavby ve všech jejich podobách.