Pokojové rostliny vyžadují různé pěstební podmínky, proto je nezbytné si ještě před nákupem promyslet, na jakém stanovišti rostliny budou, jaké teplotní a světelné podmínky jim můžeme nabídnout, aby se jim dobře dařilo, a samozřejmě i kolik místa v bytě máme. Velké vzrostlé palmy či fíkusy jsou nádherné, ale pokud pro ně nemáme dost prostoru, s největší pravděpodobností se jim nebude dobře dařit.

Rovněž je třeba vzít v potaz, zda máme doma malé děti nebo mazlíčky (v případě, že ano, pak musíme velmi důkladně zvážit, zda pěstovat jedovaté rostliny a kde, aby byly mimo dosah). Posledním, ale neméně důležitým faktorem je i to, kolik času chceme péči o pokojovky věnovat. Jsme-li velmi časově vytíženi, pak je namístě volit odolné a nenáročné rostliny, které nevyžadují častou zálivku ani hnojení.

Jak o rostliny správně pečovat?

V létě je samozřejmě jednodušší situace, neboť mnoho rostlin můžeme letnit na zahradě nebo na balkoně, kde mají dostatek světla. Ten je třeba v zimě nahradit tak, že rostliny přistavíme více ke světlu (tedy na parapety, komody, jež stojí v blízkosti oken atd.) a nezapomeneme je pravidelně natáčet za sluncem. Pokud tak budeme činit, rostliny si udrží pěkný rovnoměrný tvar a neporostou křivě. Samozřejmě pokud rostliny právě nasazují poupata (jako jsou např. vánoční kaktusy), pak doporučujeme s rostlinami nehýbat, aby poupata neopadala.

V zimě většina rostlin vyžaduje pravidelnou, avšak nepříliš bohatou zálivku, protože mají období zimního klidu. Pokojovkám obecně nejvíce vyhovuje dešťová či alespoň odstátá voda. Některé rostliny, jako např. orchideje, jsou na tvrdou vodu velmi citlivé, proto pokud nemáte přístup k dešťové vodě, doporučujeme vodu z kohoutku převařit a nechat zchladit a pak teprve rostliny zalévat.

Nikdy nezaléváme rostliny velmi studenou vodou, aby nedostaly teplotní šok. Zálivka vyhovuje některým rostlinám přímo do půdy, podmiska či podtácek zachytí přebytečnou vodu, kterou si pak rostlina natáhne zpátky. Některé rostliny (např. fialky a další rostliny s plstnatými plody) naopak zálivku do půdy příliš nemilují, a je proto vhodnější nalít ji rovnou do misky. Novou zálivku provádíme až v momentu, kdy je zemina v květináči suchá a miska prázdná, aby nedošlo k přemokření substrátu.

Výhodou v zimě je to, že není nutné pokojovky často přihnojovat. Právě naopak je vhodnější dopřát jim zálivku s hnojivem přibližně jednou za měsíc. Používáme rozpustné hnojivo, nejlépe přírodní. Rostliny, které však zimujeme při teplotách kolem 10-12 stupňů, nehnojíme vůbec. Přesazování rostlin je také dobré nechat až na jaro, nicméně můžeme pokojovky pravidelně zastřihávat a u kvetoucích druhů nesmíme zapomínat na odstraňování odkvetlých květů.

Pozor na suchý vzduch

Vzhledem k zimnímu vytápění mohou mít interiéry suchý vzduch, na který mohou být některé pokojovky velmi citlivé. Proto je třeba rostlinám dodávat vlhkost například mlžením či rosením, pravidelným otíráním listů od prachu, který může listy dusit, či jejich občasným osprchováním. Pokud rostliny sprchujeme, necháme vodu ze substrátu odtéct a pak teprve květináče vrátíme do misky. Rostliny s plstnatými listy nesprchujeme ani nerosíme. Jak jsme již uvedli výše, tyto rostliny špatně snášejí vodu na listech. Chlupy na listech zpomalují osychání rostlin a rostliny by mohly být napadeny plísněmi či houbovými chorobami.