Šatny v domácnostech zabírají většinou prostory, které nám tak trochu zbydou. Nemají často přirozené osvětlení a bývají v různých výklencích, méně přístupných místech, jako například pod schodištěm, mezi dvěma pokoji nebo jsou prostě součástí některé hlavní obytné místnosti jako vestavěné skříně či skříňové a policové stěny.

Pokud zabírají samostatnou místnost, pak je důležité si říct, zda budou sloužit pouze jako úložné prostory pro věci, nebo zda si v nich budeme oblečení i zkoušet a převlékat se zde. Podle toho je třeba vybrat nábytek i osvětlení. Ideální je, pokud je tato místnost tedy obytná a má přirozené denní světlo a nábytek zde by neměl být tvořen pouze skříněmi a policemi, ale měli bychom sem zakoupit také sedací nábytek, tedy alespoň nějaké židle či lavičku nebo podle velikosti šatny i křesílko. V šatně, která slouží k převlékání, by určitě nemělo chybět zrcadlo.

Šatny, jež slouží k převlékání, by měly být umístěny v blízkosti ložnice, případně dětského pokoje, a to podle toho, kdo má v místnosti uložené oblečení. Někdy rodiče nechají dětem vlastní skříně s oblečením v dětském pokoji a sami využijí šatnu pouze pro sebe. Pak může být šatna umístěna jako výklenek v ložnici nebo jí stačí pouze jeden přístup právě z pokoje rodičů. V opačném případě je vhodné, aby šatna měla samostatný vstup například z chodby, aby děti (obzvláště jsou-li větší či teenageři) nemusely do šatny vstupovat přes místnost rodičů.

Jakou zvolit dispozici?

Nemáme-li prostorů nazbyt, spokojíme se s jednotlivými šatními skříněmi, a to většinou ve vstupní chodbě či v obytných místnostech. Zatímco v chodbě míváme uložené společné věci, jako jsou boty, kabáty, bundy atd., případně sezonní oblečení, do skříní v pokojích pak ukládáme ostatní věci podle toho, kdo k nim má přístup.

Ve větších bytech či rodinných domech je samozřejmě skvělé, máme-li možnost zařídit jako šatnu samostatnou místnost, kam můžeme naskládat všechno oblečení a případně boty. Nemusíme tak neustále přenášet a přeskládávat sezonní oblečení, vše máme na jednom místě a dle potřeby se nám sem vejdou i věci, jako jsou povlečení, ručníky a osušky apod.

Luxusnějším řešením je, máme-li možnost vybudovat samostatnou šatnu pro dospělé a druhou pro děti. Pokud již předem počítáme se šatnou a zahrneme ji do projektu stavby domu, ušetříme si později potíže s tím, kam tuto místnost dát a jak ji oddělit od zbytku domu. Také je vhodné šatnu propojit například přímo s ložnicí a koupelnou. Vše samozřejmě záleží na tom, kolik prostoru v domácnosti máme či jak velký dům hodláme stavět. Pro mnoho lidí je šatna jako samostatná místnost plýtvání prostorem a spokojí se pouze se šatnovými (např. vestavěnými) skříněmi.

Co by měla šatna obsahovat?

Pokud je šatna umístěna ve vstupní chodbě bytu či domu, neměl by jí chybět botník, věšáky na kabáty a bundy a alespoň několik polic na nezbytné doplňky, jako jsou čepice, šátky, deštníky a další drobnosti. V chodbě by mělo být umístěno zrcadlo a alespoň menší lavička, sedací taburet nebo jiný sedací nábytek. Rovněž je třeba oddělit zavírací část od nezakryté. Tady je vhodné nechat například věšákovou stěnu a část botníku pro ukládání věcí pro návštěvy odkrytou, abychom před návštěvou nemuseli otevírat ty prostory, které slouží pouze našim potřebám.

Do skříní v chodbě určitě neukládáme naše domácí oblečení, spodní prádlo a ideálně ani povlečení či ručníky. K tomu by měly být vyhrazeny skříně například v ložnici.

Pokud je šatna součástí ložnice či dětského pokoje, měla by být uzavřená, a to nejlépe samostatnými dveřmi (skvělé jsou posuvné, neboť při otevírání nezabírají žádný prostor do místnosti). Zamezuje se tím tomu, aby se do skříně příliš prášilo, a také zavřené skříně působí opticky čistým a elegantním dojmem. Pokud máme vybudované pouze police, je vhodné je opticky uzavřít alespoň různými roletami či závěsy.

Do samostatných šatnových místností lze zakoupit celý systém regálů, skříní a polic nebo je samozřejmě možné nechat je vyrobit na míru místnosti a našim potřebám. I zde by však neměly chybět části s věšáky a ramínky, obzvláště například pokud nosíme obleky, kostýmy, šaty a další věci, které nelze skládat do polic, věnujeme takovým úložným prostorám více místa. Naopak převažuje-li v našem šatníku neformální oblečení, které není třeba věšet na ramínka, oceníme jistě spíše víc polic a regálů.

Šatnu je rovněž třeba přizpůsobit zvyklostem jednotlivých členů rodiny. Máme-li tedy společnou šatnu s dětmi, pak jim vyhradíme spodní police a regály, zatímco naše věci můžeme umístit výše. Zcela nahoru pak uložíme to, co se potřebuje nejméně, tedy sezonní věci, které právě nepotřebujeme, povlečení a osušky.

Nezapomínejme na osvětlení

Nejlepší samozřejmě je, pokud máme v šatně okno, jež do místnosti propouští přirozené světlo. Pokud tuto možnost nemáme, pak je třeba zvolit kvalitní osvětlení, a to ideálně přímo od stropu, například světelnou rampou, jež bude vydávat odražené rozptýlené světlo po místnosti, a doplnit jej ještě reflektory či vnitřním osvětlením ve skříních. Můžeme pro tuto příležitost využít LED pásky nebo menší bodovky, které zabudujeme do vnitřních prostorů skříní či regálů.