„Koberce vytvářejí útulné a teplé prostředí, a právě proto nabírají mnohem více na významu. Je obecně známo, že mají zvukově a tepelně izolační vlastnosti a jsou vhodné i pro alergiky. Kobercová vlákna v sobě zadržují prach, který se následně nevíří po povrchu podlahy. Hlavně v ložnici a v šatně slaví koberec velký comeback. Trendy budou hlavně ty se vzory ve tvaru kosočtverce, vln a oblouků,“ prozradila interiérová návrhářka Anke Glut.

Při výběru koberce ovšem nehledíme jen na design, ale všímáme si jeho vlastností; piktogramy na zadní straně nám napoví, jakou snese zátěž, zda se hodí do domácnosti, nebo spíš do kanceláře, jestli na něm můžeme popojíždět s kolečkovou židlí nebo ho třeba umístit do pokoje s podlahovým vytápěním.

Zatímco do dětského pokoje volíme koberec s nízkým vlasem a protialergenní úpravou, v ložnici, kde se tolik nechodí, si můžeme dopřát koberec vyšší, "chlupatý". Hustota vlákna napoví, jak bude koberec odolný vůči otěru: čím více vláken je nahuštěno na metru čtverečním, tím je koberec odolnější.

Z materiálů se kromě tradiční vlny uplatňuje zejména polyamid (PA) a polypropylen (PP). Polyamidové koberce se vyznačují pružným dutým vláknem s dobrou tvarovou pamětí; snadno se udržují a slouží jako tepelný i akustický izolant. Koberce polypropylenové se oproti tomu hodí na podlahy s podlahovým vytápěním, protože jejich schopnost izolovat není vysoká. Na dotek jsou jejich vlákna jemná a lehká jako vlna, ale nemívají dlouhou životnost, brzy se ochodí.

Typ materiálu předurčí, jakým způsobem budeme koberec v budoucnu udržovat a čistit. Je nutné opravdu používat jen přípravky určené pro konkrétní materiál a řídit se pokyny výrobce, jinak by se mohl koberec nenávratně poškodit. Koberce s jemnými povrchovými vlákny vysáváme na nižší výkon, abychom spolu s prachem neuvolnili i vlákna.