Vůně nás obklopují každý den na spoustě míst: v práci, v obchodech i restauracích, čichem vnímáme lidi kolem sebe, pokrmy, květiny atd. Zatímco venku ale nemůžeme ovlivnit to, co cítíme, doma je to jiné. Domov si můžeme provonět tak, jak se nám to líbí, abychom se zde cítili dobře, uvolněně a spokojeně. Možná se to na první pohled nezdá, ale vůně mají velký vliv na lidskou psychiku a pohodu, proto je důležité vybírat si ty, které nám vyhovují, nikoli jen proto, že jsme je od někoho dostali či výhodně koupili. Způsobů, jak si provonět domov, je několik.

Svíčky jsou klasika

Vonné a dekorativní svíčky jsou stále velmi populární. Můžeme totiž vybírat z mnoha vůní, velikostí, dekorů, lze je využít jako dárek a kromě toho v sobě stále nesou punc romantiky. Byť to zní jako klišé, večeře při svíčkách nebo zahradní oslava, která je osvícená jen svíčkami, mají stále něco do sebe.

Ideální je vybírat svíčky ve skle, neboť tak máme jistotu, že se vosk nevylije někam na stůl nebo polici. V případě, že používáme svíčky, jež ve skle nejsou, ujistěme se, že pod nimi máme dostatečně velký podstavec, nejlépe ze skla, kovu nebo dřeva, kam může případně vosk stéct. Před zapálením také zkontrolujeme knot, aby byl dostatečně dlouhý. Krátký knot se rychle namočí do horkého vosku a svíčka zhasíná, příliš dlouhý knot má za následek nadměrný kouř. Svíčku, i když je ve skle, nikdy nenecháváme zapálenou bez dozoru.

Vonné tyčinky působí exoticky

Svíčky mají vůně jemné a slabší, takže pokud chceme něco intenzivnějšího, můžeme vyzkoušet vonné tyčinky. Ty se také zapalují, jejich vůně se po místnosti rozšíří velmi rychle a silně. Po vyhoření tyčinky však vůně rychle vyprchá. Vonné tyčinky však nejsou vhodné pro každého. Pokud trpíme na bolesti hlavy či jsme citliví na silné vůně, pak bychom měli být při jejich používání opatrní. Intenzivní vůně může dráždit nosní sliznice, vést ke kašli, slzení očí, kromě toho jemný prach z méně kvalitních tyčinek může zanášet některé přístroje, jako počítač nebo telefon, proto je vhodné tyčinky postavit od těchto přístrojů co nejdále.

Zajímavou variantou jsou vonné tyčinky, které fungují na principu nasávání vonné tekutiny z lahvičky a jejího vypouštění přes tyčinky. Ty bývají nejčastěji dřevěné či bambusové. Jsou to vlastně nejjednodušší varianty difuzérů, které nepotřebují elektřinu. Jejich výhodou je to, že vůně je jemnější, decentnější než u klasických vonných tyčinek.

Aroma lampy – spousta vůní na výběr

Velmi půvabným dekorativním prvkem jsou aroma lampy. Jejich dekorů i materiálů je na trhu obrovské množství, můžeme vybírat ze skleněných, porcelánových, keramických, ale také lampy vyrobené z kamene, mramoru atd. Rovněž provedení a barvy pokryjí potřeby i těch nejnáročnějších uživatelů.

Klasické aroma lampy fungují tak, že svíčka, která je v lampě, svým teplem zahřívá mističku nad sebou. V misce je pak nalitý vonný olej, který ředíme ve vodě. Poměr vody a oleje je individuální podle toho, jak intenzivní vůni chceme mít. Je také možné míchat několik olejů dohromady, takže vytvoří zajímavou směs. Samozřejmě je vhodné smísit takové oleje, které tematicky patří k sobě, jako např. oleje jehličnatých stromů, nebo naopak zahradní květiny atd.

Tip nakonec: Vonné oleje (jinak také esenciální oleje) můžeme využít nejen do aroma lamp. Nakapané na misky či do odpařovacích nádob uvolňují vůni postupně a decentně.