Tyto rychlé, a přesto svěží a chutné recepty zvládne hravě i úplný začátečník a jejich výhodou je to, že nepotřebujete mnoho surovin, které byste museli složitě shánět.

Citronová srdíčka se skořicí

Lehký, svěží dezert z listového těsta. Listové těsto je obecně velmi lahodné v kombinaci s ovocem, tak proč nezkusit něco jiného než klasický štrúdl?

Co budete potřebovat?

2 balíčky listového těsta, 3 bio citrony, 2 balíčky skořicového cukru, cukr krystal a vodu na rozvar, 1 vajíčko, moučkový cukr na posypání

Jak postupovat?

Omyjte důkladně v teplé vodě citrony a nakrájejte je i s kůrou na plátky asi 0,5 cm silné. Patičky nebudete potřebovat. Svařte asi 0,7 litru vody se třemi lžícemi cukru a do rozvaru vložte plátky citronů. Povařte za opatrného míchání 7-8 minut, aby citrony změkly, a dejte vychladnout. Pak plátky citronů vyjměte z rozvaru a nechte je oschnout na tácku.

Pokud kupujete listové těsto již rozválené, máte ušetřenou práci. Pokud jej budete válet sami, snažte se, aby mělo tloušťku přibližně půl centimetru. Vytvarujte srdíčka. Ideální je, máte-li doma vykrajovací formičku. Pokud ne, můžete si předkreslit šablonu na papír a nožem ji obkreslovat na těsto. Půlku srdíček nechte celou, do druhé půlky vykrojte střed.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Plná srdíčka přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed srdíčka vložte plátek citronu, posypte jej skořicovým cukrem a navrch opatrně položte druhou půlku srdíčka s výkrojem. Okraje k sobě jemně přitlačte. Srdíčka potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct.

Pečte přibližně 20 minut. Pak srdíčka vyjměte z trouby, nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem. Nejlépe chutnají ještě teplá, můžete na talířek doplnit vanilkovou nebo citronovou zmrzlinu nebo šlehačku.

Srdce s malinovou marmeládou

Místo malinové marmelády můžete samozřejmě vyzkoušet jakoukoli jinou, kterou máte rádi. Jen na Valentýna by se hodila červená, tedy například rybízová či jahodová.

Co budete potřebovat?

1 křehké těsto na koláč, malinovou marmeládu, trošku vody, 1 vajíčko, 1 krabičku čerstvých malin nebo 120 g mražených

Jak postupovat?

Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Křehké těsto se prodává již rozválené, a tak máte půlku práce ušetřenou. Máte-li doma pečicí formu ve tvaru srdce, vyřízněte podle ní tvar do těsta a těsto vložte na pečicím papíru do formy. Tvar těsta by měl být takový, aby okraje byly zvednuté přibližně o 1-1,5 cm.

Pokud srdcovou formu nemáte, použijte kulatou nebo plech a tvar srdce můžete lehce vyrobit. Vezměte tvrdý papír nebo karton, vystřihněte z něj proužky, které důkladně obalíte alobalem, a celé proužky vytvarujte do srdce, jež položíte na plech. Jednotlivé díly spojte sešívačkou. Těsto vyřízněte podle takto vyrobené formy. Také nezapomeňte na okraje.

Malinovou marmeládu spolu s čerstvým nebo mraženým ovocem vložte do hrnce, zalijte 2 dcl vody a jemně provařte, aby ovoce změklo. Můžete přisypat cukr, pokud se vám marmeláda zdá příliš kyselá. Směs nechte trochu vychladnout a rozetřete na připravené těsto. Ze zbylého těsta vytvarujte malá srdíčka, která položte navrch.

Srdce dejte do trouby a pečte přibližně 15-20 minut. Servírujte po zchladnutí s kopečkem smetanové nebo vanilkové zmrzliny, která vytvoří chuťový protipól nakyslému ovoci.

Cupcaky se šlehačkou

Ideální dezertíky, jejichž velikost vždy odpovídá jedné porci. Můžete je jakkoli zdobit a i z jednoho těsta lze připravit mnoho variant.

Co budete potřebovat?

225 g hladké mouky a stejné množství másla a cukru krupice, 1 lžičku kypřicího prášku, špetku soli, jednu polévkovou lžíci kakaa holandského typu, 4 vajíčka, smetanu na šlehání a posypky na ozdobu

Jak postupovat?

Toto množství ingrediencí vychází na 12 kousků, proto si připravte 12 formiček na cupcaky, které vyložíte papírovými košíčky. Máte-li valentýnský motiv, je to super, ale jistě se obejdete i bez něj. Troubu rozehřejte na 175 stupňů.

Mouku smíchejte s kypřicím práškem a kakaem. Cukr spolu s máslem a solí vyšlehejte do pěny. Za postupného míchání přidejte i vejce. Nakonec přidejte sypkou směs a vše důkladně spojte. Těsto rozdělte do formiček tak, aby dosahovalo asi do dvou třetin. Během pečení ještě košíčky naběhnou.

Pečte v troubě asi 15-20 minut. Pak cupcaky vyjměte a nechte vychladnout. Zatím si vyšlehejte smetanu do šlehačky a naplňte s ní zdobicí sáček. Cupcaky ozdobte šlehačkou, posypkami, do středu můžete zapíchnout i malá srdíčka, která lze koupit v papírnictví nebo květinářství.