Trocha Skandinávie v bratislavském bytu

Skandinávský design v Bratislavě

Autor: Archív Interiér roku

Většina mladých lidí začíná společný život v jedno nebo dvoupokojovém bytě, devadesát čtverečních metrů obytné plochy je z tohoto pohledu spíše výjimka. Mladému, zatím bezdětnému páru, padl do oka právě takový byt v rezidenčním komplexu.

Byt je součástí nového a zajímavě pojatého developerského projektu, který nabízí bezprostřední kontakt s centrem města, kompletní vybavenost a komfortní bydlení. Budoucí majitele Borise a Simonu oslovila tato lokalita i novostavba, proto se rozhodli prohlédnout si v ní vzorový byt. Z prohlídky odcházeli rozhodnutí, že toto bude jejich společné hnízdečko. „Kromě lokality, která nám oběma vyhovuje, protože jsme vyrůstali ve městě, se nám zalíbilo řešení bydlení s home office. Oba pracujeme i z domu a mít domácnost spolu s kanceláří na jednom místě, a zároveň odděleny, je parádní komfort a pohodlí,“ říká Boris.

Po vstupu do bytu se ocitnete v nestandardně prostorné chodbě, která je volně propojena se společenským prostorem orientovaným na východ. Podle současných trendů je spojen s jídelnou a kuchyní. Z chodby se vstupuje do dětského pokoje, pracovny a do dvou koupelen - menší pro hosty a větší rodinné. Ložnice velkolepých rozměrů sousedí se společenskou zónou a z ní se do ložnice i vstupuje. Zeptali jsme se architekta, Andreje Bulíka, který byt zařizoval, a majitelů, zda by v něm něco dispozičně změnily. Shodli se na tom, že by stálo za zvážení spojit koupelnu s ložnicí a vytvořit rodičovský apartmán. „Myslím, že větší koupelna postačí hostům i domácím a rozhodně by to byla přidaná hodnota, kdy by menší koupelna byla spojena s ložnicí,“ zamyslel se architekt.

Zaujal i interiér

Borise a Simonu si na první pohled získal i jednoduše, ale působivě řešený a zařízený interiér, takže ho koupili i s ním. Architekt Andrej Gajdoš vstoupil do realizace prezentačního bytu v době, kdy byl jako holobyt ve standardním vybavení. To znamená, že byly provedeny podlahy, dveře a koupelny s obklady a sanitou. V tomto stádiu ještě nevěděl, kdo bude v bytě bydlet, a rozhodl se ho ladit elegantně, pohodlně a jemně skandinávsky, protože i developer je severská společnost. Byt je situován do ulice, odkud nepřichází dostatek světla, a proto je byt laděný do světlejších a přírodních barev, pouze akcenty jsou tmavší.

Skandinávský design v Bratislavě

Autor: Archív Interiér roku

Dominantní je béžový odstín spolu s jemnou antracitovou, které doplňuje dřevodekor. Tuto neutrální škálu pozvedávají a zároveň přinášejí špetku barevné hravosti pastelové tóny růžové a tyrkysově zelené v podobě doplňků, polštářů a dekoračních předmětů.

Pozoruhodné je využití kompaktních vysokotlakých laminátových desek na obklad obývákové stěny. Obklad s dekorem dřeva je navíc ozvláštněn rýhovaným geometrickým vzorem. Tím, že přechází z obývacího pokoje do kuchyně, architekt vizuálně přepůlil tyto sousedící zóny. Na pracovní desce v kuchyni je stejný materiál, ale v dekoru evokující kámen.

Jednoduché a působivé řešení

Nábytek byl vyroben na míru, a je ho tu tedy dost, přesto jím není prostor zahlcený. Je to i díky tomu, že ho architekt nepojal klasicky, uzavřeně, ale maximálně otevřeně. Odlehčují ho i truhlářské detaily. Například dvířka na televizní skříňce nejsou do korpusu vložena, ani ho nepřekrývají, ale mají dokola vytvořenou mezeru, která masivní prvek odlehčuje. Nábytek je vyroben v kombinaci matných stříkaných ploch a dřeva, s nimiž pěkně ladí šedobílý obklad či vzorovaná tapeta nebo jemný pastelový nátěr na stěně. Mezi stolařskými prvky se hodně objevují i kovové - příruční stolky, svítidla v černém dekoru.

V bytě je inteligentní systém elektroinstalace, svítidla se dají stmívat a propojeny jsou i se senzory pohybu, které je zapínají. Také ovládání žaluzií je připojeno k tomuto systému, který lze vhodnou aplikací ovládat i z tabletu či mobilu.

Komentáře

Načítám komentáře...