Laminátová vrstva lisovaná pod vysokým tlakem je jako samostatná lamela nalepena na finální konstrukci dveří. Lamelami se dveře opláští v horizontálním nebo vertikálním směru, mohou být kombinovány s dekorativními prvky, jako jsou například hliníkové pásky, rámečky, černé kování nebo lišty s částečným či plným prosklením. Největší český výrobce dveří, společnost Masonite, tímto způsobem umožňuje kombinaci až 1 500 druhů dveří.

Mezi její zajímavé tmavé dřevodekory patří fleetwood lávověšedý, dub přírodní s hliníkovými páskami, dub halifax s výraznou strukturou, temně kávová avola či pamplona, tmavě hnědá nebraska, standard ořech, téměř černá malaga a další.

Tmavé barvy vizuálně zmenšují prostor, pohlcují světlo, společně s jinými barevnými tóny vytváří pocit útulnosti, klidu a bezpečí. Pokud se použijí s kováním v metalickém šedočerném odstínu, nebude tmavý dřevodekor ničím rušen. Naopak pro dodání akcentu je možné doplnit tmavou plochu lesklými hliníkovými prvky, kováním, páskami nebo prosklením.

Jedním z dnešních trendů jsou dveře vložené do skrytých zárubní, které vytváří jednotnou linii dveří a stěny. Dveře tedy nemají žádnou obložku a dveřní křídlo je od zdi odděleno jen drobnou spárou.

Pokud jsou místnosti v bytě menší, je možné využít nejen klasické dveřní posuvné systémy, ale i opačný způsob otevírání dveří. Tzv. reverzní otočné dveře umožňují mít v pokoji skryté zárubně a současně otevírat dveřní křídlo směrem od sebe z pohledové strany. Speciální kování a tvar zárubně umožní uspořit prostor a mít dveře se skrytými zárubněmi i v úzkých chodbách. U výrobce Masonite jsou čisté průchozí rozměry dveří od 626 po 926 mm.

Tmavé bezpečnostní vstupní dveře

Tmavé dekory se často používají také jako vstupní dveře do bytu. Při výrobě dveří Masonite se není nutné omezovat ve výběru dřevodekoru, barvy nebo finální povrchové úpravy. Všechny požadavky na bezpečnost proti krádeži a vloupání, protipožární odolnost, kouřotěsnost a zvukovou izolaci jsou zapracovány v konstrukci, v materiálech a pak i v samotném osazení dveří.

Bezpečnostní dveře od výrobce Masonite jsou běžně dodávané v bezpečnostní třídě RC 2 a RC 3. Zde hladké plné dveře v novém dekoru dub halifax.

Domácnost, která má instalované bezpečnostní dveře ve třídě RC 3 a výše, většinou bývá zvýhodněna i ve slevě na pojistném (např. až 30 % a plnění může dosáhnout až cca půl milionu korun). Vlastnosti bezpečnostních dveří je možné si při jejich nákupu zkontrolovat na jejich identifikačním štítku.

Protipožární kouřotěsné dveře jsou dodávané v různých dekorech i například s hliníkovými ozdobnými páskami. Na obrázku vlevo jsou dveře Masonite ALU I CPL premium v dekoru AVOLA. Dveře Masonite v kategorii DP3 odolají požáru minimálně 30 minut, a to v souladu s normami. Na obrázku vpravo CPL laminát deluxe v dekoru fleetwood lávověšedý horizontální.

Příkladem protihlukových dveří je model Masonite LUME EXTRA Safety Acoustic (vlevo). Tyto dveře mají útlum hluku 35 dB. Na obrázku v provedení Masonite CPL laminát v dřevodekoru NEBRASKA. To protipožární dveře mají specifickou vnitřní konstrukci. Při jejich výběru se řiďte certifikátem. Na obrázku vpravo jsou požárně kouřotěsné dveře Masonite LUME EXTRA SMOKE CPL laminát deluxe, fleetwood lávověšedý vertikální.

Vlastnosti dveří, jako je hluková izolace, bezpečnost nebo požární odolnost, je možné kombinovat podle individuálních potřeb. Dobře k tomu poslouží on-line konfigurátor dveří, s jehož pomocí si sestavíte ideální vstupní dveře.

Vzhled dveří si můžete sami nakonfigurovat, ale pokud dáváte přednost osobnímu poradenství, můžete navštívit některou ze 13 vzorkových prodejen Masonite.

www.masonite.cz