Roztoči se živí šupinkami odumřelé lidské kůže, které najdou zejména v peřinách, na polštářích a matracích. Nejvíce jim vyhovují teploty mezi 22 a 26 °C v kombinaci s vyšší vzdušnou vlhkostí. Za ideálních podmínek může jejich kolonie v jediné posteli čítat až milion jedinců.

Alergie přitom nevzniká na roztoče jako takové, ale na jejich exkrementy, které se v lůžkovinách či jiných textiliích zachytávají a hromadí.

Základem boje s roztoči je jistě hygiena, časté praní lůžkovin ale samo o sobě nestačí, pračku je potřeba nastavit na vysokou teplotu. Musíme proto začít výběrem takových prostěradel a povlaků, které se při vysokých teplotách dají prát. Pozornost bychom měli věnovat i matraci: roztoči snadno proniknou do její hloubky, a vysávání povrchu proto není dostatečně efektivní. Alergikům se doporučuje pořídit na matraci chránič, který nepropustí pot, a roztoče sem tedy nebude nic lákat.

Naštěstí i roztoči mají svou Achillovu patu: nesnášejí čerstvý vzduch, nižší teploty a sucho. V ložnici je proto třeba pravidelně a intenzivně větrat a udržovat zde teplotu pod 22 °C. Ačkoli jsme zvyklí postel ihned ráno hezky zastlat, odborníci radí, abychom s tímto úkonem posečkali a nechali lůžkoviny po určitou dobu rozestlané - postel tak lépe vyschne a vzduch roztoče omezí v jejich řádění.

Stejně tak roztočům vadí světlo a slunce. Po ránu proto v ložnici vytáhněte rolety, a jakmile se venku oteplí, lůžkoviny občas vyneste na balkon a proklepejte na čerstvém vzduchu. Necháte-li je zavěšené na šňůře přímo na sluníčku, roztoči si rychle sbalí ranečky. Za teplého počasí také více větrejte, aby se vzduch v ložnici vyměnil a ochladil.