Mátově šedou letos zvolila jako svou barvu roku značka Dulux, aby zdůraznila potřebu lidí navrátit se k přírodě a mezilidským kontaktům, jež by se měly odehrávat ve skutečném životě, a nejen virtuálně na sociálních sítích. Jak nám k tomu může mátově šedá barva dopomoci? Třeba tak, že se na ni při probuzení zadíváme a uvědomíme si, že venku se zrovna odehrává svítání, které stojí za to vidět na vlastní oči. A tak naše první cesta povede k oknu nebo na balkon, a nikoli k displeji mobilu.

Je to hezká, psychology dosud neověřená teorie, nicméně vraťme se k samotné barvě. Mátově šedá vytváří neutrální pozadí, které nedráždí a nevzbuzuje emoce, ale zároveň není jen smutně šedé. Nádech modrozelených lístků máty tomuto odstínu dodává jedinečnost. Zástupci značky Dulux jej doporučují kombinovat s jemnými pastelovými barvami; mátově šedá se obzvláště dobře snáší s pastelovou růžovou, tmavě šedou a krémovou barvou.

Mátově šedá barva má tu výhodu, že skvěle zapadne jak do moderních minimalistických interiérů, tak do venkovských chalup či retro ložnic. V novostavbách ji lze doplnit kovovými a skleněnými prvky, ale i přírodním dřevem, proutěným nábytkem a lněnými přehozy. V tradičním interiéru můžeme mátově šedou využít i při renovaci dřevěného nábytku - bude slušet starým almarám, komodám i toaletním stolkům.