Před samotnou koupí grilu je třeba položit si několik základních otázek, podle kterých se pak budeme lépe orientovat v nabídce obchodů.

  1. Kde budeme grilovat – máme k dispozici zahradu, nebo jen terasu, případně menší balkon?
  2. Pro kolik lidí chceme grilovat – jen pro úzkou rodinu, nebo spojujeme grilování se setkáváním s dalšími příbuznými či větší skupinou přátel?
  3. Který materiál nám vyhovuje – dáváme přednost klasickému uhlí, nebo raději upřednostníme plyn či elektřinu? A máme pro to na zahradě či terase podmínky?
  4. Jak často grilujeme nebo budeme grilovat?

1. Velikost prostoru je důležitá

Pokud máme možnost grilovat na zahradě, máme široké možnosti výběru. Můžeme využít klasický gril na dřevěné uhlí, můžeme si dovolit i větší plynový gril nebo větší gril elektrický. Zkrátka možností je spousta. Máme-li k dispozici terasu či balkon, pak velmi záleží na jejich velikosti a také na tom, kde jsou umístěné.

Pokud bydlíme ve střešním bytě a naše terasa je velká, asi nám moc nebrání v tom pořídit si větší gril například na uhlí, ale pokud jsou naše terasa či balkon menší a umístěné v okolí ostatních balkonů, budeme nejspíše vybírat mezi elektrickými grily, které lze koupit v různých velikostech a navíc z nich nejde kouř jako z grilů na uhlí. To může být totiž velký problém pro mnoho sousedů, a tak je třeba být ohleduplný a vybírat opravdu pečlivě.

2. Velká, nebo menší společnost – i to hraje roli

Máme-li v úmyslu grilovat pouze pro naši rodinu, nemusíme vybírat z velkých grilů – je to zbytečná investice a velký gril bude zabírat zbytečně spoustu místa. Kromě toho roztápět velký gril, chceme-li grilovat pro tři, čtyři lidi, je časově náročnější. Skvělou volbou pro menší grilování jsou elektrické grily, které jsou navíc úsporné i z hlediska místa, zakoupit můžeme také menší gril na dřevěné uhlí.

Naopak pořádáme-li rádi velké zahradní oslavy nebo grilujeme často například se sousedy, pak se velký gril jistě vyplatí. Pro velké grilování jsou skvělé velké plynové grily, které se rychle roztápějí, mají velký grilovací prostor a snadno se obsluhují. Grily na dřevěné uhlí mají sice tu nevýhodu, že jejich roztápění trvá déle než u plynových, ovšem mnoho lidí nedá dopustit na to, že jsou klasikou a vůně dřevěného uhlí prostě ke grilování neodmyslitelně patří.

3. Dřevo, plyn, nebo elektřina?

Třetí otázka souvisí částečně s předešlými dvěma. Elektrické grily můžeme samozřejmě využít kdekoli, kam dosáhneme s elektrickou přípojkou. Menší jsou využitelné na balkony, terasy, větší můžeme použít i na zahradě, pokud preferujeme čisté grilování a máme pocit, že takto upravené potraviny jsou zdravější než například jídlo připravené nad uhlím. Skvělou volbou jsou v případě, že jsme obklopeni sousedy (například v bytových domech, kde jeden balkon je doslova nalepený na druhý), kterým by kouř z uhlí vadil. Výhodou elektrických grilů je i to, že se rychleji roztápějí, snadno se s nimi manipuluje díky jejich velikosti a také se velmi dobře udržují.

Grily na dřevěné uhlí jsou klasikou, kterou mnoho lidí miluje, proto je jich na trhu velká nabídka. Seženeme od malých až po velké, jež hravě obslouží i větší množství strávníků. Díky pojízdným kolečkům lze větší grily přesouvat na různá místa či je pohodlně schovat pod střechu v případě nepříznivého počasí. Rozpálit gril na dřevěné uhlí na požadovanou teplotu sice většínou trvá delší dobu, obzvláště pokud grilujeme pro větší skupinu lidí, ale pokud s tím počítáme a vyhradíme si na to časovou rezervu, není to problém. Potraviny připravené na tomto grilu navíc voní námi oblíbeným dřevem, a to si mnoho z nás prostě nenechá ujít.

Plynové grily jsou skvělou volbou, máme-li dostatek prostoru, neboť jsou velké (zejména kvůli přidanému plynovému zařížení, jež je schované pod samotným grilem) a těžké. Jejich obrovskou výhodou je to, že hravě zvládnou i velký objem připravovaného jídla, které můžeme grilovat v patrech, rychle je rozpálíme na požadovanou teplotu a velmi dobře můžeme teplotu udržovat. Pokud jim můžeme vyhradit jedno stálé místo, je to naprosto ideální. Na počátku sice musíme počítat s větší investicí, neboť plynové grily jsou ze všech typů nejdražší, ale další výdaje jsou pak již malé.

4. Pro častější grilování lepší kvalita

Je to velmi jednoduché, ale platné pravidlo nejen pro grilování. Čím častěji grilujeme, tím kvalitnější přístroj bychom si měli pořídit. Rozhodně se vyplatí koupit přístroj ve specializovaném obchodě, kde máme záruku určité kvality a možnost reklamace. Na některé produkty bývá i delší záruční doba, což může být dobré využít, a také zde máme možnost důkladně si zboží prohlédnout a případně koupi zkonzultovat s odborníky, kteří nám poradí, jaký přístroj se hodí právě pro naše podmínky.

S frekvencí používání grilu je spojena i jeho údržba a čištění. Čím více grilujeme, tím spíše bychom měli vybírat přístroj, jehož údržba bude rychlá a co nejpohodlnější. Je to velmi důležité, protože pokud bychom po každém grilování měli trávit spoustu času nad čištěním roštů a samotného grilu, velmi pravděpodobně by nás to odradilo od častějšího využívání přístroje, a to by byla škoda.