Okna do podkroví

Elegantní a zároveň praktické řešení oken v podkroví nabízí vikýřová okna, ze kterých dýchá příjemná atmosféra let minulých. Ale nenechte se zmást, vikýřová okna nejsou pouze ikonou starých domů, své místo nachází i v novostavbách. „Volba mezi střešními a vikýřovými okny je především záležitostí vkusu a architektonických preferencí. Jednoznačnou výhodou vikýřových oken je to, že nabízí daleko lepší využití podkrovního prostoru. Díky svislé poloze okna se navíc nijak nezhoršují izolační vlastnosti skla a ani nedochází k tak výraznému přehřívání interiéru jako v případě střešních oken. Lépe se také čistí. Naopak musíte počítat s tím, že jejich usazení vyžaduje rozsáhlejší stavební práce,“ říká Ing. Pavel Kašpar, manažer montáží VEKRA. Pro vikýřová okna se hodí především dřevěné rámy, jelikož dřevo umožňuje vytvářet nejrozmanitější tvary a tím dotvořit celkovou tvář domu.

Aby vás nepřekvapilo horko

Jak potom zamezit průchodu tepla do podkroví? Na pomoc vám může být samozřejmě stínicí technika, a to jak interiérová, tak exteriérová! Interiérové stínění je nejsnazším řešením, jak okna zatemnit před slunečními paprsky. Klasické okenní žaluzie, tmavý závěs, plisé, vertikální žaluzie, látkové rolety… na výběr je toho opravdu hodně. Nejlepší vnitřní izolaci před teplem však poskytuje systém interiérových žaluzií s dvojitým plisé s hliníkovou vrstvou mezi látkami – tzv. Duette, které funguje dokonce účinněji než klasické interiérové žaluzie.

Exteriérová stínicí technika je potom účinnější než interiérová, zároveň co se týče mnohdy atypických tvarů podkrovních oken, je důležité se ohledně tohoto řešení poradit s odborníky, kteří poradí s jejím výběrem i instalací. V nabídce jsou venkovní žaluzie, rolety i screenové clony, které maximálně omezují průnik sluneční energie při současném zachování proudění světla do interiéru. „Nad instalací venkovního stínění bychom měli přemýšlet už ve fázi projektu, a to zvláště v případě vikýřových oken. Exteriérové stínění lze samozřejmě instalovat i dodatečně, ale neplatí to vždy. Právě u vikýřových oken může být problémem sedlový tvar střechy, který značně omezuje prostor pro instalaci žaluzií, screenů, nebo rolet. Pro tento účel je vhodnější pultová nebo valbová stříška,“ popisuje David Šejvl, manažer divize stínění VEKRA, a pokračuje: „Pokud je vhodný tvar střechy, lze provést dodatečnou instalaci venkovního stínění i u atypicky tvarovaných oken. V takovém případě se stínicí technika umístí nad stavební otvor na fasádu, nicméně je třeba počítat s tím, že vzhledem k umístění mimo ostění okna budou žaluzie, rolety i screeny méně odolné větru. Klasické obdélníkové okno je pro instalaci exteriérového stínění samozřejmě lepší řešení, a to nejen z hlediska technického, ale i toho estetického.“

Dveře, které kopírují šikminy

Podkrovní byty nesou svá úskalí - těmi jsou zkosené stěny, které ne vždy umožňují dostatečný prostor pro umístění standardního dveřního křídla a zárubně. V takovém případě nastává varianta seříznutí dveřního křídla do šikminy podle tvaru stropu. „Elegantní a praktické řešení pro půdní vestavby nabízí skrytá zárubeň AKTIVE v kombinaci s dveřmi MASTER DOOR, které je možné vyrobit na míru podle šikminy půdních prostor,“ vysvětluje Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP FUTURE, která se zabývá výrobou designových dveřních systémů, a doplňuje: „Jako alternativu standardních dveří lze v podkroví použít i sešikmené celoskleněné dveře. Ty nejenže svým atypickým tvarem navrženým individuálně přesně na míru opět mohou být použity v méně přístupných částech prostoru, ale díky sklu propouští denní světlo ze sousedících místností.“

Aby podkroví nebylo tmavé…

Je vaše podkrovní domácnost malá a nechcete, aby působila stísněně? Pak si jednoduše pohrajte s optickými triky! Jak na to? Do malých prostor volte takový nábytek, který je pomůže opticky zvětšit a prosvětlit, a to tedy vždy znamená sáhnout po světlých odstínech. Vybrat můžete například moderní akrylátová nábytková dvířka T.acrylic, která jsou navíc v lesklém provedení díky hluboké probarvenosti povrchu opravitelná, a v matu zase odolná proti nevzhledným otiskům prstů. „Dvířka T.acrylic nabízí výběr celé řady světlých odstínů jako klasická bílá, slonová kost, vanilka, šedá i šedé hedvábí. Povrch T.acrylic navíc díky kvalitnímu olepení hran pomocí technologie PUR bez problémů vydrží i působení vlhkosti a vyšších teplot, které občas v podkroví mohou panovat,“ vysvětluje Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea, největšího českého výrobce nábytkových dvířek a panelů.

Koupelna ze šikma

Pokud si potrpíte na sladění detailů, zvolte k podkrovním šikminám ve vaší koupelně i nábytek se zkosenými liniemi. Sáhnete-li navíc po masivu, vytvoříte tu pravou útulnou podkrovní atmosféru. Jak na to? Koupelnový nábytek z řady PEROLA! Vyrobený je z poctivého masivního dubového dřeva a jeho dominantním prvkem je elegantní ustupující šikmá čelní hrana, která je navíc i praktická. „Designér Lubo Majer navrhl šikmé čelo tak, aby vytvářelo dostatečný prostor pro kolena, a bylo tak možné při používání umyvadla či zrcadla přistoupit k nábytku co nejtěsněji. Díky tomu si nemůžete zásuvky nechtěným dotykem otevřít. Výhodou je také to, že skříňky z řady PEROLA jsou bezúchytkové, takže se ani nechtěně nezraníte o jejich úchytku,“ vysvětluje Ing. Petr Blažek, generální ředitel společnosti Dřevojas, tradičního českého výrobce koupelnového nábytku.

Na míru nejen v podkroví

Lámete si hlavu, protože vaše atypické podkrovní prostory se šikminami neumožňují umístění klasického koupelnového nábytku? Pak na to jděte s umyvadlovými deskami! Jsou elegantní, minimalistické a lze je upravit na míru téměř každému prostoru, a to i v případě nutnosti umístění do niky. „Speciální koupelnové desky určené k posazení umyvadla jsou vyráběny na míru v dostupných šířkách 60-270 cm, doplnit je navíc lze zásuvkovou skříňkou i odkládací deskou. A protože je v případě podkrovních prostor samozřejmě vše třeba řešit na míru prostoru, dodáváme dle potřeby i zakracovací prvky, které montážník upraví při montáži přímo na míru, aby vše přesně sedělo,“ vysvětluje Ing. Petr Blažek z Dřevojasu. Desky navíc mají ještě jednu výhodu, mohou totiž ladit téměř s každou koupelnou, a to nejen díky jednoduchému vzhledu, ale i díky jemným a moderním barevným variacím, ve kterých jsou nabízeny – matná bílá, šedá, beton, ale i na první pohled útulný dřevodekor.