Čerstvý vzduch je nezbytný!

Bez pravidelného větrání se zkrátka neobejdete. Jste-li téměř celý den doma a je-li v domácnosti více lidí, je třeba pravidelně měnit vzduch. Obzvláště nyní, kdy počasí je k nám velmi vlídné, bychom měli větrat co nejvíce. Pokud se v uzavřeném prostoru dlouho nemění vzduch, nejen že poklesne hladina kyslíku, který potřebujeme, takže se pak cítíme jako omámení, unavení a můžeme trpět bolestmi hlavy, ale některým z nás dlouho nevětrané místnosti mohou přivodit pocity paniky a úzkosti.

V nevětraných místnostech se ve vydýchaném vzduchu také mnohem více hromadí prach, ale také případné choroboplodné zárodky a případně i spory plísní, jež se mohou v bytě vyskytovat. Pravidelné větrání způsobí cirkulaci vzduchu a tyto škodlivé látky jsou vynášeny ven. Větrat můžeme důkladně několikrát denně (v zimním období méně často, nyní využijme vyšších teplot a příznivého počasí) tím, že důkladně otevřeme okenice a necháme několik minut proudit do místnosti čerstvý vzduch, nebo v případě dobrého počasí můžeme nechat okna pootevřená klidně celý den.

Dezinfekce je teď třeba

V současné době je víc než kdy jindy nutné dbát na čistotu hladkých povrchů, kterých se pravidelně dotýkáme, a proto je třeba je pravidelně čistit. Jsou to nejen pracovní deska či skříňky v kuchyni, kterou využíváme denně, ale také keramické dlaždičky v koupelně, kliky, vypínače a samozřejmě podlahy.

Pokud se vám nedaří sehnat dezinfekční prostředky v obchodě, můžete si vyrobit vlastní. Na menší povrchy, jako jsou kliky nebo vypínače, můžete použít směs vyrobenou z peroxidu vodíku a vody v poměru 2:1. Přestože peroxid nevydává žádný extrémně nepříjemný zápach, někomu může být nepříjemný. Nakapejte do směsi několik kapek esenciálního oleje, čímž zápach peroxidu eliminujete.

Na větší plochy se pak hodí octová voda, do níž můžete nastrouhat trochu citrusové kůry. Do velkého kbelíku s teplou vodou nalijte zhruba 250 ml octa. Tento levný kuchyňský pomocník je totiž přeborníkem v čištění od mastnoty, vodního kamene a také skvělým dezinfekčním prostředkem. Pokud chcete docílit ještě větší čistoty, můžete udělat roztok silnější, případně do něj přisypat i trochu jedlé sody.

Provoňte a pročistěte svůj byt ze vzduchu

K čisté domácnosti patří, jak už jsme výše napsali, i čistý vzduch. Můžeme si ale pomoct více a provonět si ho. Příliš nedoporučujeme různé spreje, které jsou vhodné do koupelen či na toalety, ale v místnostech mohou působit těžce, a některým lidem dokonce mohou přivodit bolesti hlavy.

K pročištění vzduchu v domácnosti vám totiž mohou posloužit i aromalampy či samostatné éterické oleje. Některé z nich totiž nejen fungují jako zdroje příjemné vůně, ale mají navíc dezinfekční účinky pro naše horní cesty dýchací. Takovými oleji jsou ty, které obsahují například výtažky z čajovníku australského (tea tree), eukalyptu, citrusů (např. lemon tea tree nebo pomerančové oleje), výtažky z jehličnanů, jako jsou borovice či smrk, a dále oleje obsahující bylinkové výtažky, jako např. hřebíček, tymián, levandule či rozmarýn.

Tyto oleje můžete použít do aromalamp, kde jsou odspodu zahřívány teplem ze svíčky, čímž se jejich vůně rychleji uvolňuje do prostoru, nebo je můžete například nakapat na misku a nechat je na topení nebo jen volně na skříňce či stole, odkud se bude vůně uvolňovat pomaleji a méně intenzivně. Záleží na tom, co komu vyhovuje.