Obkládat stěny sendvičem? Ideální řešení!

Nebudeme vás nutit dávat na stěny ani obložený chlebíček, ani sendvič… Řeč je o tenké sendvičové desce T.board, kterou oceníte, pokud hledáte originální řešení dekorativních obkladů například za kuchyňskou linku nebo do koupelny. Přitom tady jde design ruku v ruce se snadnou údržbou povrchu, a navíc nejzajímavější přináší ve spojení s digitálním potiskem T.overface! „T.board díky své rovinatosti a pevnosti umožní dekorovat stěny s neuvěřitelnou lehkostí, a to i ve větších plochách až 3 050x1 500 mm,“ uvádí Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea.

„Díky digitálnímu potisku si pak můžete do interiéru pozvat věrnou imitaci jakýchkoli materiálů, ale i nepřeberné množství dalších motivů, a to včetně fotografií z vašeho soukromého archivu, takže můžete mít každý den na očích vaše nejhezčí vzpomínky,“ dává tip Martin Dusík z Trachey a dále popisuje další výhody: „Navíc vůbec nemusíte mít strach, že by vzpomínky časem vybledly, slouply se nebo jiným způsobem opotřebily. Potisk T.overface se totiž vyznačuje vysokou odolností vůči UV záření, díky čemuž budou barvy i po letech používání stále živé. Navíc je opatřen ochranným lakem, který chrání motivy před odřením.“

Vsaďte na sklo!

Další možností, jak jít cestou ne zcela tradičních obkladů stěn, je celoskleněný obklad s grafickým motivem – tzv. Grafosklo. „Grafosklo, které vzniká laminací speciální fólie s natištěným dekorem pod kalené sklo, umožňuje volbu naprosto libovolného motivu. Je možné zalovit ve vlastním fotoarchivu, použít fotografie z fotobanky Shutterstock nebo zvolit z množství již předvolených motivů v našem konfigurátoru. Namísto fólie s natištěným dekorem lze zalaminovat i různé textilie, které jsou odolné vůči vysokým teplotám – například 100% bavlnu,“ vyjmenovává možnosti dekorů Grafoskla Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP FUTURE, která se výrobou Grafoskla zabývá. Obklady z Grafoskla jsou navíc velice praktické, co se týče údržby – díky hladkému povrchu beze spár se snadno čistí, postačí utěrka z mikrovlákna a mýdlová voda, případně klasický lešticí přípravek na sklo. Kuchyně a koupelna nejsou jediným místem, kde můžete obklad z Grafoskla využít, směle si jím můžete obložit i celou stěnu například v obývacím pokoji, šatně či vstupní hale!

Nadpozemsky sametový

Hodně zajímavý je díky svým vynikajícím vlastnostem také nanolaminát SOFTIXX. Jeho nanopovrch mu dodává jeden z nejhlubších matů, sametový vzhled a nevídané praktické vlastnosti jako vysokou odolnost vůči vodě, nárazům, běžným domácím chemikáliím i zanechaným otiskům prstů. A pokud máte doma navíc malého rošťáka, ve kterém se probouzejí umělecké vlohy, s materiálem SOFTIXX můžete hodit obavy o zničení nábytku za hlavu, z jeho povrchu lze snadno odstranit i pomalování tužkou nebo fixami. „Nanovlákna tvoří na ploše SOFTIXXu zcela jednolitý povrch, který vůbec nedovolí zanesení tuhy nebo barviva do hloubky materiálu. K odstranění pomalování pak postačí využít nanohoubičku,“ říká Martin Dusík z Trachey a pokračuje: „Přidanou hodnotou je jeho hygienická nezávadnost a možnost jeho užití jak na obklady, tak na nábytkové plochy a snese i zatížení jako pracovní deska.“

Funkční obklad stěny

Dalším důkazem, že obklad stěny nemusí místnost jen zdobit, ale může být také funkčním prvkem, je obkladový systém EFEKTA, který díky důmyslné konstrukci umožňuje přímo do obkladu stěny zcela bez vrtání kotvit například poličky či skříňky. „Obkladový systém EFEKTA nabízí široké možnosti využití – kromě moderních obkladů stěn místností a jejich zarovnání do jedné roviny s dveřním křídlem může EFEKTA sloužit také jako funkční prvek. Skvěle poslouží například v rámci obývací stěny pro uložení knih či dekorací,“ říká Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP FUTURE, z jejíž autorské dílny EFEKTA pochází.

„Tento novinkový obkladový systém totiž umožňuje uchycení pestré škály funkčních doplňků do svislého propojovacího hliníkového profilu se standardizovanými otvory. Do těchto otvorů se jednotlivé poličky či skříňky jednoduše zaháknou, a v případě potřeby zase vyháknou a přemístí.“ Pro obklad stěny je možné zvolit dřevěnou dýhu, lakované sklo, lamino, zrcadlo, či dokonce magnetickou tabuli.