Pro mnoho lidí jsou sendvičovače nepostradatelným pomocníkem v domácnosti. Pokud ještě s jeho koupí váháte, možná vám tento článek pomůže udělat jasno. Sendvičovače mají široké využití, a to nejen pro zapékání různých chlebů, ale můžete s nimi vyrobit i lahodné vafle nebo ugrilovat maso. Záleží na tom, jakou variantu si zvolíte.

Podle recenzí, které můžeme číst pod produkty různých značek, je vidět, že mnohým spotřebitelům naprosto vyhovují i levnější varianty sendvičovačů s jedním neměnitelným nástavcem. Většina sendvičovačů však dnes nabízí možnosti alespoň tří nástavců a stále za velmi dobrou cenu. Je třeba zvážit, co od přístroje vlastně očekáváme. Hlavní parametry při rozhodování by kromě ceny měly být: počet nástavců, tvar přístroje a nástavců a údržba.

Nástavce jsou při výběru důležité

Počet a tvar nástavců udává možnost, kolik nástavců přístroj má a k čemu jsou použitelné. Nejčastější bývají nástavce na sendviče (ať už trojúhelníkové, které sendvič rozpůlí během opékání, nebo čtvercové, jež spojí pouze jednotlivé okraje a vnitřek sendviče zůstane v celku nerozdělený) a nástavce na vafle. Tento nástavec je velmi šikovný, pokud milujete vafle a nechcete si pořizovat domů speciální vaflovač.

Dalším z nástavců pak bývá grilovací, tedy s plochami s jemným žebrováním. Tento nástavec můžete využít na grilování zeleniny, sýrů či uzenin. Na vetší kusy masa se sendvičovač nehodí, bývá na to příliš malý a také jeho výkon zpravidla nedostačuje. Nicméně na menší věci je skvělý a také na něm můžete připravovat panini, tedy zapečené bagetky, které by se vám v ostatních nástavcích připravovaly velmi těžko.

Sendvičovač s jedním nástavcem jej má zpravidla napevno vložený, v kombinovaných případech jsou jednotlivé desky velmi snadno vyjímatelné, takže měnit je není žádný problém a nevyžaduje to ani žádné speciální dovednosti. Některé z dražších přístrojů na trhu nabízejí vyjímatených nástavců více, například na malé donutky, nebo dva nástavce na sendviče v různých tvarech atp. Mezi kuriozity patří i přístroje, jejichž nástavce dokážou vytvarovat například hlavu Mickeyho Mouse a jiných postav. Za takové přístroje si ovšem budete muset připlatit.

Velikost přístroje může hrát roli

Klasické sendvičovače připraví vždy dva kousky najednou, ale máte-li větší rodinu, můžete zakoupit i přístroje, které mají větší nástavce, takže v nich připravíte čtyři sendviče najednou. Je třeba vzít v úvahu, zda se takový větší přístroj vyplatí koupit a jak často jej budete využívat, protože přece jen zabere v kuchyni více místa.

Mezi většími přístroji najdeme i takové, které mají jednotnou pečicí plochu, využitelnou právě pro grilování či přípravu již zmíněných panini.

Údržba je důležitým parametrem

Velmi důležitým faktorem je materiál, z něhož jsou jednotlivé nástavce vyrobeny. Všechny nástavce bývají z materiálů odolných proti přichycení, nicméně ani to nemusí být stoprocentní, pak stačí nástavce jemně potřít tukem, aby se na nich jídlo nepřipékalo. Většinu nástavců lze mýt v myčce na nádobí, ale neplatí to pro všechny a je třeba přečíst si dobře instrukce od výrobce.

U vyjímatelných nástavců je údržba lehčí, můžeme je pohodlně umýt i ve dřezu, aniž bychom se báli, že voda nateče do přístroje. Přístroj i nástavce je vždy třeba mýt až po vychladnutí, přístroj rozhodně musí být odpojený od elektřiny a na nástavce nepoužívejte ani drsné houbičky nebo drátěnky, ani žádné agresivní čisticí prostředky. Obyčejná jarová voda naprosto postačí.

Aby se vám nástavce nepoškrábaly, k vyjímání sendvičů či dalších pochoutek z přístroje používejte dřevěné nebo plastové špachtle, rozhodně ne kovové nože či vidličky.

Tipy na závěr:

Většina přístrojů se vypíná a zapíná pouze připojením/odpojením přívodní šňůry z elektřiny, nicméně některé z přístrojů již mají zabudované tlačítko on/off, takže není potřeba je neustále ze sítě odpojovat.

Před koupí si přístroj dobře prohlédněte nebo si dobře přečtěte informace o velikosti nástavců, neboť některé přístroje mají nástavce na sendviče velmi malé, chleba se do nich dobře nevejde a obsah pak vytéká ven. Výsledek může být spíš k vyhození než k jídlu.

Během prvního použití může dojít k malému zakouření, je krátké a mírné, takže se nemusíte bát, není to důvod k reklamaci, přístroj se jen potřebuje „vypéct“.