Pobyt v přírodě je jednou z nejlepších a nejzdravějších věcí, kterou pro sebe můžeme udělat. A pokud jej spojíme s pohodovým obědem nebo svačinou v trávě, celý výlet tím můžeme korunovat. Někdo z nás dává přednost prostému posezení přímo na trávě, někdo si rád dopřeje pohodlné povalování na dece a dobře vybavený piknikový koš. Vymožeností určených k piknikování je dnes ke koupi mnoho, ale stačí pár základních věcí, které by nám chybět neměly.

Správná deka není jen o pohodlí

Deka na piknik je absolutním základem. Jednak ochrání naše oblečení od zelených fleků z trávy, které bychom potom těžko z oblečení dostávali dolů, jednak na ní pohodlně všechno najdeme a nebudeme muset hledat zapadlou lžičku nebo víčko od lahve někde v trávě.

Určitě nám stačí jakákoli deka, kterou máme k dispozici, nicméně není od věci věnovat pozornost speciálním piknikovým dekám, které jsou podložené speciální vrstvou, jež zabraňuje pronikání vlhkosti a také částečně chrání před některými ostřejšími předměty, jako např. kamínky nebo klacky. Piknikové deky se navíc dají velmi dobře skládat a díky suchým zipům drží dobře tvar. Kromě toho jsou opatřené různými popruhy, takže se pohodlně nosí přes rameno nebo je můžete přichytit k piknikovému batohu.

Piknikový koš, nebo batoh?

Piknikový koš je prostě klasika a mnoho z nás si bez něj svačinu v trávě ani neumí představit. Jeho velikost by měla odpovídat tomu, zda v něm nosíme pouze občerstvení a pití, nebo se do něj vejde i nádobí. Speciální piknikové koše jsou vybaveny různými úchytkami na talíře, příbory i skleničky a pohodlně se do nich vejde oběd pro celou rodinu.

Dáváte-li přednost různým výšlapům do terénu, a přesto se nechcete piknikování vzdát, můžete pohodlně koš vyměnit za piknikový batoh, který je rovněž vybavený vším potřebným a navíc nádobí v něm je vyrobeno z odlehčených materiálů, takže jednak se vám nerozbije a jednak se nemusíte bát, že byste na zádech tahali kilogramy porcelánu.

Komu se hodí přenosný nábytek?

Pro větší pohodlí či pro celodenní pobyt v přírodě můžete využít cestovní nábytek. Lehoučké stolky nebo křesílka se dobře skládají, pohodlně se vejdou do auta a unesou je i děti. Pokud chcete strávit venku na pikniku celý den, případně jej spojit s grilovačkou, pak se investice do takového vybavení vyplatí.

K tomu možná oceníte ještě další vychytávku, a tou je přenosný gril. Tyto přístroje jsou rovněž velmi lehké a skladné, takže pro ně v autě jistě najdete místo. Milovníci grilování na ně nedají dopustit, protože ani venku v přírodě si nemusí odepřít čerstvě opečenou uzeninu nebo ogrilovaný steak. Navíc jsou bezpečnější než v přírodě rozdělávaný oheň, který je navíc na mnoha místech zakázaný.

Nádobí vhodné do přírody

Samozřejmě pokud pořádáme piknik přímo na zahradě, můžeme si přinést porcelánové a skleněné nádobí, ale na delší cesty do přírody by to chtělo určitě něco lehčího, co se nám jednak nerozbije, jednak tolik neváží a snadno se pak uklízí.

Řešením bývá plastové nádobí vyrobené z tvrzeného plastu, které můžeme umývat i v myčce, takže šetříme přírodu i naši peněženku. V obchodech seženeme mnoho designů, mnohdy nádobí téměř nerozeznáme okem od porcelánového, jak dokonale vypadá. Samozřejmě můžeme koupit i jednorázové plastové nebo papírové nádobí, které po pikniku prostě sbalíme do jednoho pytle na odpadky a máme po úklidu. Takové nádobí je levnější, ale musíme počítat s jeho pravidelnou obměnou.