Poradí si s vodním kamenem

Na vodovodních bateriích v kuchyni a v koupelně někdy zůstávají nevzhledné skvrny od vodního kamene. Tyto povrchy se dají vypulírovat polovinou citronu, kterou použijete místo houbičky. Vodní kámen se rád usazuje také v rychlovarné konvici. Je-li to váš případ, povařte v konvici vodu s tenkými plátky citronu a lžící citronové šťávy. Nechte hodinu působit a pak konvici vyčistěte.

Vyčistí skvrny v hrnečku i mikrovlnku

Na vnitřních stěnách hrnků ulpívají nevzhledné skrvny od čaje a kávy. Potřete je plátkem citronu, pak hrnek naplňte vodou, přidejte lžíci citronové šťávy a vložte na dvě minuty do mikrovlnky. Skvrny půjdou odstranit snáze, a ještě si přitom vyčistíte mikrovlnku, protože vzniklá pára uvolní mastnotu z jejích stěn. Stačí je otřít hadříkem.

Vydezinfikuje pracovní desku a prkénko

Citronový roztok nám pomůže zbavit kuchyňské plochy škodlivých mikroorganismů. Citronovou šťávu naředěnou vodou nalijte do rozprašovače, nastříkejte na kuchyňskou linku a místa přetřete hadříkem. Polovinou citronu vydrhněte dřevěné prkénko, na kterém zpracováváte maso nebo aromatické potraviny typu česnek. Pro ještě lepší efekt prkénko napřed posypte solí.

Odstraní zápach z lednice a bot

Jestliže se z lednice táhne nepříjemný zápach, vložte do ní rozkrojený citron. Sušená citronová kůra pro změnu poslouží jako deodorant nelibě vonících bot. Nechte ji v botách přes noc a ráno se nechte překvapit výsledkem.

Zaútočí na plíseň

Jestliže se ve spárách mezi dlaždičkami objevuje plíseň, zkuste na ni vyzrát citronovou šťávou smíchanou se solí nebo s jedlou sodou. Směsí potřete postižená místa, nechte 15 minut působit a poté vydrhněte starým zubním kartáčkem.