Rustikální styl vychází z venkovských tradic, připomíná staré časy a vyvolává v nás vzpomínky na prázdniny trávené u babičky. Nese v sobě kapku nostalgie, ale zároveň vytváří útulný dojem. Díky tomu, že využívá především čistě přírodní materiály, jej můžeme považovat za nadčasový. Dřevo, kámen, pálená cihla a keramika tu s námi byly po staletí a ještě dlouho budou, stejně jako textilie z bavlny a lnu.

Na lidovou notu hraje nová kolekce Granny od české textilky Veba. Její damaškové povlečení je utkáno z luxusních česaných přízí pravé egyptské bavlny, vzor modrobílých pruhů se inspiroval českým kanafasem. Spojení folklorních tradic z různých koutů světa jde ruku v ruce se současným trendem MULTI-LOCAL, který byl představen na mezinárodním veletrhu Heimtextil.

Jinými slovy, rustikální doplňky nemusejí nutně odkazovat na jednu určitou kulturu, český venkov se na chalupě může kombinovat s prvky cizího prostředí. Populární jsou v tomto ohledu motivy venkova francouzského (styl Provence), ale stylové dekorace mohou klidně připomínat i starou Anglii nebo Orient.

K dotvoření té správné atmosféry někdy stačí drobnosti: ubrus s motivem lučního kvítí, dřevěné nádobí, vlněné plédy, do kterých se zabalíte za chladnějších večerů. Výhoda rustikálního stylu spočívá v tom, že je nejen estetický na pohled, ale také praktický.