Výběr dveří byl pro ně velice náročný. Dlouho diskutovali a rozhodovali se mezi bílými dveřmi a světlým dekorem. Nakonec zvítězil plastický dřevodekor borovice finská v povrchové úpravě CPL laminát premium od českého výrobce MASONITE. Povrch z CPL laminátu, tedy laminátu lisovaného pod tlakem, je velmi odolný, jen tak se nepoškrábe a dá se snadno udržovat. To časem určitě ocení, když s nimi v bytě žije pejsek.

Petr s Míšou si vybrali hladké plné dveře do sociálního zázemí. Do pokojů vsadili dveře s prosklením ve střední části křídla – provedení Linea, a prosvětlili si tak vstupní chodbu. Obývací pokoj s kuchyní oddělili posuvnými dveřmi ve stavebním pouzdře instalovaným do stěn. Posuvné dveře jsou ze ¾ prosklené pískovaným sklem. Dají se zcela zasunout do zdi a zavřít či otevřít jen jednou rukou díky posuvnému systému s oboustranným tichým dorazem.

Technik jihlavského výrobce jim pomohl s montáží dveří. Správně sesadit a namontovat dveře je důležité pro výsledný dojem z nového interiéru. Petr dbá na detaily, takže s technikem probral každou drobnost a vychytávku.

Při sestavování obložkových zárubní kontroloval, zda je dokonale rovně sesazena lícová strana. Dobrým tipem je zkusit to rukou před finálním dotažením excentrů (spojovacího kování rohů), což Petr udělal. Hrana je více viditelná u světlých dekorů než u tmavých. U světlé borovice finské je přesnost montáže velmi důležitá pro finální podobu spoje.

Technik si v panelovém bytě také dlouho rovnal osazené zárubně podle vodováhy do co nejdokonalejší rovinnosti. Samovolné otvírání nebo zavírání dveřního křídla je výsledkem nedbalé instalace. Zárubně se ve stavebním otvoru zafixují montážní pěnou. Ta musí vytvrdnout natolik, aby se při dalších pracovních krocích zárubně neposunuly a zůstaly ve správné pozici.

Díry pro umístění pantů jsou výrobcem MASONITE již předpřipraveny, takže zde se možnost chyby velmi snižuje. Výběr a vložení kování do dveří je vždy individuální záležitost. Montážní šablona kování pomáhá udržet rovinnost a přesné umístění otvorů pro kliku i rozetu.

V době rozhodování Petra a Míši o vzhledu dveří ještě nebyla na trhu novinka českého výrobce – 3x lakované bílé dveře tvrzené UV světlem. Nové dveře CLARA MASONITE s možností vložení černých nebo hliníkových kontrastních doplňků by jim rozhodování výrazně ztížily. „Klárky“ vnesou do interiéru pocit v duchu prvorepublikového luxusu, stylu a elegance.

Na průběh montáže dveří se můžete podívat i v jejich reportážním videu „Náš život v paneláku“ na https://www.masonite.cz/aktuality/jake-dvere-pro-rekonstrukci-vaseho-bytu-226/

Vzhled dveří si může každý sám nakonfigurovat v on-line konfigurátoru. Pro osobní poradenství, konzultace či doporučení proškoleného montážníka je možné navštívit některou ze 13 vzorkových prodejen MASONITE.

www.masonite.cz