Styl art deco není dekorativní v tom zdobném až přeplácaném slova smyslu; je "umělecky" dekorativní, což znamená, že se jeho zdobnost drží v hranicích vkusu. A protože je ovlivněn pozdní secesí a kubismem, využívá hlavně geometrických vzorů a jednoduchých klasicistických tvarů.

Původně šlo o styl vyšších vrstev, které si libovaly v nablýskaných plochách a v dražších materiálech. Art deco využívá kombinace mramoru a kovu, případně i skla a mozaiky či pozlacených doplňků. Z textilií zde nejlépe vynikne samet, satén a hedvábí, u nábytku se volí lesklý povrch.

Meziválečné období bylo dobou, kdy se bortily staré tradice a vzrůstala tolerance vůči extravaganci. Art deco se proto nevyhýbá výrazným barvám a barevným kontrastům, oblíbené jsou temné odstíny zelené a modré, klasikou je tajemná černá.

V dnešní době si celý interiér ve stylu art deco zařídí málokdo; jednak jde o styl možná až příliš okázalý, a navíc bude vyžadovat vyšší investici. Jeho prvky však mohou zajímavým způsobem ozvláštnit minimalisticky zařízený byt. Tapety či obklady s geometrickými vzory, doplněné kovovou lampou a sametovými polštáři na pohovce dodají interiéru onu "vkusnou zdobnost", kterou se art deco proslavil. Inspiraci nabízí fotogalerie.