Sušička potravin už dávno není jen přístrojem, v němž usušíme ovoce nebo zeleninu, byť tyto dvě kategorie stále patří k nejoblíbenějším. Můžeme v ní sušit také např. bylinky, nebo dokonce maso. Usušené zásoby poměrně dlouho vydrží, a přitom si v sobě dokážou zachovat většinu vitaminů a minerálů. Kromě toho tento způsob konzervace je k potravinám velmi šetrný a také při něm nespotřebujeme tolik nádobí, jako např. při kompotování či sterilaci, a takto konzervované potraviny nezaberou v naší spíži příliš mnoho místa.

Pokud se pro sušičku potravin rozhodneme, je dobré zvážit, jak často a na jaké potraviny budeme přístroj používat a také kolik chceme do sušičky investovat.

Jaký tvar a materiál zvolit?

Otázka, jak často budeme přístroj využívat, je velmi důležitá, neboť souvisí s tím, kolik financí do přístroje vložit. Pokud máme rádi sušené ovoce a zeleninu, sušíme si bylinky nebo si rádi dopřáváme sušené maso (tzv. jerky) jako svačinu nebo doplněk po sportu, pak se jistě vyplatí pořídit si kvalitnější hranatou (policovou) sušičku s časovačem. Pokud sušíme potraviny jen občas, například sezonně v létě, pak se můžeme spokojit s levnější kruhovou variantou.

Hlavní rozdíl mezi hranatou a kruhovou sušičkou spočívá v rozvodu tepla v přístroji. V kulaté sušičce se motor nachází ve spodní části a teplo stoupá vzhůru. To znamená, že potraviny umístěné na středu táců se suší rychleji než ty, které jsme položili na okraj. Také potraviny ze spodních táců usušíme rychleji než ty, jež jsou nahoře. Při sušení je tedy třeba tácy prohazovat, aby se vše rovnoměrně usušilo. Kromě toho u šťavnatějších potravin dochází k tomu, že šťáva skapává dolů a mohla by natéct do motoru. Je tedy třeba pořídit si takovou sušičku, která má spodní speciální tác bez otvorů, který pomůže zachytávat přebytečnou šťávu, nebo speciální sušicí vložky, které tekutinu absorbují.

Hranatá sušička má naproti tomu motor umístěný na boku přístroje, což znamená, že vzduch proudí mezi tácy mnohem rovnoměrněji a není třeba jednotlivá patra neustále přehazovat. Při pravidelném používání sušičky je to velmi pohodlné. Rovněž tak nemůže dojít k tomu, že by se přebytečná šťáva z potravin dostala do motoru. Jednotlivé tácy jsou vysouvací, je tedy mnohem snazší se k nim dostat než u kruhové sušičky, kdy jsou patra naskládána na sobě a je vždy nezbytné vyndat všechny tácy, abychom se dostali až k tomu nejspodnějšímu.

Dalším velkým rozdílem mezi jednotlivými přístroji je materiál, z něhož jsou vyrobeny. Nerezové sušičky vycházejí sice cenově trochu dráž, nicméně opět platí, že při častém využívání přístroje je lepší zvolit tuto variantu, která nám vydrží spoustu let. Avšak také u levnějších plastových sušiček je možné koupit kvalitní přístroj, je ale třeba dát přednost takovému přístroji, který je vyroben z opravdu pevného kvalitního plastu. Velmi levné a lehké přístroje obvykle příliš kvalitní plast nemají. Čím větší hmotnost ve své kategorii sušička má, tím spíše bude přístroj odolný a bytelný.

Jak velkou sušičku potřebujeme?

Hmotnost sušičky není tím nejdůležitějším faktorem při výběru. Malé přístroje mohou mít například kolem dvou kilogramů, zatímco velké hranaté sušičky mohou dosahovat až deseti kilogramů. Základním faktorem při výběru by mělo být to, jakou kapacitu přístroje potřebujete. Velká sušička s 9-11 tácy se hodí pro větší rodinu nebo například pro ty, kteří přístroj využívají velmi často (zahrádkáři, houbaři, nebo pokud sušíme potraviny pro známé a příbuzné). Malé sušičky, jež bývají vybaveny 4-6 tácy, úplně stačí pro občasné využití nebo pro menší domácnost.

Samozřejmě důležitým faktorem je i rozměr přístroje, neboť přece jen to není úplně malá věc k uskladnění. Obecně platí, že hranaté sušičky jsou ohledně místa úspornější, lépe se vejdou do polic či skříněk než ty kulaté, které mohou v některých případech přesahovat v průměru i půl metru.