Jídelny a jídelní kouty byly vždy pevnou součástí domácnosti a při stavbách bytů či domů na ně bylo myšleno a byla jim vyhrazena buď celá místnost, nebo alespoň prostor v kuchyni či obývacím pokoji. Rodiny se scházely u společné snídaně, večeře, o víkendech i u oběda. Společné stolování znamenalo možnost, kdy se všichni sešli, popovídali si o uplynulém dni a společných plánech či se probraly různé další události.

Stůl barem nahradit nelze

V současné době se v mnoha moderních domácnostech nahrazují klasické jídelní stoly buď kuchyňskými ostrůvky s vyhrazeným jídelním prostorem, nebo barovými pulty (často s vysokými židlemi). Taková řešení mohou být velmi efektivní a často vypadají z hlediska designu nápaditě, navíc v malých bytech je to ideálním řešením nedostatečného prostoru. Nicméně tradiční jídelní stoly nabízejí větší pohodlí a lidé sedící kolem něj mají mnohem větší možnosti přímého očního kontaktu a neverbální komunikace, kterou u barových řešení zkrátka postrádáme.

Barové pulty jsou skvělým místem, jak propojit obývací prostor s kuchyňským a umožnit tomu, kdo v kuchyni připravuje pokrmy, aby mohl komunikovat se zbytkem domácnosti nebo s návštěvou, nebo také jako místo, kde se můžeme rychle občerstvit nápojem či menší svačinou, ale pro pravidelné večeře a obědy to ideální není.

Kuchyňské ostrovy a ostrůvky (ať už varné, nebo pouze odkládací), které mohou částečně přejmout funkci jídelního stolu, jsou již lepším řešením, ale speciálně u varných ostrůvků dochází k tomu, že sice sedíme u jídelní části, ale v blízkosti máme rozpálené hrnce či politou varnou desku, spoustu dalšího odloženého nádobí, a atmosféra tak působí více pracovně než slavnostně.

Každý má svou vlastní židli

Při koupi jídelního stolu je samozřejmě důležitá jeho velikost, která musí odpovídat prostorovým možnostem domu nebo bytu, resp. místnosti, v níž bude stůl umístěn. Možná to zní jako klišé, ale mnoho z nás se poměrně často dopouští té chyby, že si do malého bytu pořídí velký stůl, o který pak všichni v domácnosti zakopávají. Je potřeba, aby do jídelního prostoru a ke stolu vedl pohodlný přístup a také aby servírování jídel z linky na stůl bylo snadné bez nutnosti obcházet spoustu překážek, jako jsou různé skříňky, lampy atd.

Stůl by měl nabízet dostatek prostoru pro každého strávníka v domácnosti, tedy kolik lidí v bytě je, tolik minimálně by mělo být i židlí. Pokud kupujeme hranatý stůl, měl by počet židlí být sudý, u kulatého stolu záleží na jeho velikosti, mnoho lidí upřednostňuje lichý počet židlí, aby stůl nabídl dostatek prostoru.

Čím se řídit při výběru stolu?

Stůl je v jídelním prostoru tou nejdůležitější částí, je jeho středobodem, židle jej pouze doplňují, a proto je velmi důležitý výběr jeho tvaru, velikosti, ale také materiálu tak, aby vhodně zapadal do celkové koncepce místnosti. Máme-li dostatečně velký prostor v jídelním koutě, nebo dokonce samostatnou jídelnu, můžeme si dovolit pořídit dlouhý obdélníkový nebo oválný stůl nebo stůl, který tohoto tvaru dosahuje, pokud jej rozložíme.

Do menších prostor se hodí spíše stoly s tvarem menšího obdélníku nebo čtverce, neboť je můžeme jednou stranou postavit ke stěně, nebo dokonce do rohu místnosti podle potřeby. Rozkládací stoly jsou skvělou volbou, pokud míváme větší či pravidelný počet návštěvníků. Pokud však máme v bytě malý prostor a stůl nemáme kde rozkládat, je investice do rozkládacích stolů celkem zbytečná.

Máme-li v bytě opravdu málo prostoru, volíme lehký a menší stůl, například v kombinaci kovu a plastu nebo skla, nebo v kombinaci dřeva a skla, který bude i opticky působit úsporně, a přesto splní svou funkci. I židle k takovému stolu by měly být menší a lehčí. Zajímavou variantou do velmi malé domácnosti je také stůl, který lze sklopit ke stěně, takže během dne nezabírá žádné místo a lze jej rozkládat jen v době jídla.