Obtisky trávy zdobí zejména kalhoty a legíny malých dětí, které rády lezou všude po kolenou. Našim babičkám se osvědčilo namočit postižené oblečení na noc do mléka a pak teprve vyprat. Pokud nejde o příliš jemný, citlivý materiál, na skvrny od trávy ještě spolehlivěji zabere technický líh nebo citronová šťáva, případně ocet. Vyberte si jeden z těchto prostředků a vmasírujte ho do skvrny houbičkou. Nechte chvíli působit a poté prádlo vyperte v běžném programu v pračce.

Velice výhodným pomocníkem pro boj s letními skvrnami je žlučové mýdlo. Stojí pár korun, seženete ho v každé drogerii a využijete ho k odstranění skvrn nejrůznějšího původu. Žlučové mýdlo si poradí jak s trávou, tak s různými druhy ovoce a zeleniny, včetně třešní, broskví a rajčat. Skvrny pořádně namydlíte a oblečení necháte několik hodin odmočit ve vodě s trochou pracího prášku. Potom vyperete.

Někdy jsou už skvrny ale natolik zaschlé, že na ně ani žlučové mýdlo nezabere. Potíž bývá hlavně se zaschlými skvrnami od ovoce, které hodně barví - jahody, třešně, borůvky. V tom případě můžete vyzkoušet poněkud drastickou, ale účinnou metodu, a totiž prolít látku vařící vodou z konvice. Pak opět odmočit a vyprat.

Ovocné skvrny se dají vyčistit i lihem nebo peroxidem vodíku - peroxid však můžeme použít výhradně na bílé prádlo. Pokud jsou skvrny po celém procesu čištění na světlém oblečení stále trochu viditelné, nechte je venku vyšisovat letním sluníčkem.