Podoba dětského domečku se v zásadě odvíjí od velikosti pokojíku a věku dítěte. V menším pokoji se útočiště zpravidla spojí s postelí, a díky tomu zabere minimum místa. Větší děti a teenageři ocení například skrýš v podobě zatahovacího bunkru pod zvýšenou postelí, v němž si jeho obyvatel může nerušeně číst, hrát nebo jen tak odpočívat. „Menším dětem můžeme jejich království vyčarovat pomocí nebes nebo střechy nad postýlkou, ve které se jim pak daleko lépe usíná,“ říká Šárka Richtrová ze studia Viabel, jež se na zařizování pokojíčků pro děti specializuje.

Stříška nebo nebesa jsou nejjednodušším řešením, jak dětem vytvořit zakrytý koutek a nemuset přitom pořizovat novou postel na míru. Při jejich instalaci dbejte na to, aby se materiál dal lehce kdykoli sundat a přeprat.

Ve větších pokojích si můžeme dovolit postavit bunkr samostatný. Může to být vlastnoručně vyrobené týpí, pod které vsunete matraci s polštářky, samozřejmě lze ale investovat do již vyrobeného stanu nebo domečku. K cenově dostupným patří výrobky z kartonu, které jsou překvapivě odolné a děti si je mohou vlastnoručně nabarvit temperami.

Můžete namítnout, že za našeho dětství se nám takových vymožeností nedostávalo, stačilo vyjmout matrace ze sedačky v obýváku, postavit je na sebe, přehodit přes ně prostěradlo, a bunkr byl hotov. Ovšem, mnohé děti rády zapojí představivost a staví samy. Pokud jim nechcete propůjčit stavební materiály z vlastní domácnosti, můžete zapřemýšlet o stavebnici Cihličky pro dětičky. Jde o český výrobek, ze kterého děti mohou stavět domečky, hrady a ohrádky dle libosti, a večer je zase zbořit.