Pokládka nových keramických obkladů na původní obložení je tím nejjednodušším řešením právě v situaci, kdy máme omezený rozpočet na rekonstrukci nebo nás tlačí čas či jiné důvody, proč je třeba rekonstrukci urychlit. Aby však byl výsledek kvalitní, a to jak technicky, tak i esteticky, je třeba dodržet správný postup a použít kvalitní spojovací materiály.

Ještě před samotnou pokládkou nového obkladu je potřeba zkontrolovat, zda jsou stěny správně svislé, kolmé na sebe a také v rovině. Veškeré nerovnosti musíme nejprve odstranit, aby nové obklady dobře držely. Rovněž poklepem zjistíme, zda původní obklady dobře drží – pokud slyšíme dutý zvuk, znamená to, že dlaždička se odchlipuje a je třeba ji odstranit. Kladívkem ji opatrně rozbijeme a sundáme. Rovněž pokud nedrží lože pod původní dlaždicí, musí se odstranit a prostor zarovnat tzv. vyrovnávací hmotou.

Před nanášením nových obkladů musíme stávající dobře očistit a případně odmastit, nejlépe speciálními prostředky na mastnotu, jako je např. CL810 od firmy RAKO. Jeho výhodou je, že jej již není třeba následně smývat na rozdíl od různých saponátů.

Co budeme potřebovat?

Speciální materiály: Kontaktní můstek, hydroizolace, pružné pásky, lepidlo, spárovací hmota, separační provazec, silikon – nejlepší je, pokud všechny materiály můžeme sehnat na jednom místě. Například firma RAKO nabízí celý tento potřebný materiál ve svém programu RAKO SYSTEM.

Nářadí: váleček, případně štětka, pro aplikaci kontaktního můstku; stěrka nebo váleček na hydroizolaci, zubové hladítko, molitanové hladítko a hladítko s tvrdou gumou pro spárování. Nesmíme také zapomenout na pomůcky pro obkládání – klínky, případně přísavky.

Aplikace kontaktního můstku

Na původní obklady naneseme kontaktní můstek, který zdrsní povrch, aby se vytvořil kvalitní kontakt pro další vrstvy. Můstek dobře promícháme a rovnoměrně nanášíme válečkem nebo štětkou. Následně necháme alespoň 6 hodin vyschnout.

Hydroizolace

Pokud pokládáme nový obklad v koupelně, nesmíme zapomenout na hydroizolaci. Nejprve do rohů a koutů vložíme kvůli překlenutí přechodů a dilatací bandážní těsnicí pásky, které přenesou zvýšený pohyb jednak mezi stěnou a podlahou, jednak stěnami navzájem.

Pak stěrkou či válečkem nanášíme vrstvu hydroizolačního materiálu, a to na podlahu se soklem 10 cm, nad vanovou baterii alespoň do výšky 30 cm a v případě sprchového koutu je třeba nanést hydroizolaci alespoň do výšky 2 m. Materiál nanášíme alespoň ve dvou vrstvách, mezi nimi necháváme 1-2 hodiny na zaschnutí. Nový obklad můžeme nanášet po 12-24 hodinách.

Lepení nových obkladů

Lepidlo na obkladačky nanášíme pouze jedním směrem, a to proto, abychom vytlačili vzduch ze stěn i z podlahy. Nejvhodnější k tomu je zubové hladítko. Na samotné obkladačky používáme přísavky, čímž si usnadníme manipulaci s nimi, což je vhodné zejména, pokud jsou obklady velké a těžké. Abychom udrželi správnou rovinu a šířku, pomůžeme si vkládáním klínků. Lepení nové pokládky se provádí dvoukontaktně, což znamená, že lepidlo nanášíme nejen na stěny a podlahu, ale i na rub dlaždic. Tam ale použijeme hladkou stranu hladítka. Tak docílíme perfektního spojení obkladaček na samotný podklad.

Spárování

Na spárování zvolíme barevně vhodnou spárovací hmotu, která by měla být v koupelně hydrofobní, tedy voděodolná. Vetřeme ji diagonálně do spár. Používáme k tomu speciální hladítko s tvrdou gumou a pak ji molitanovým hladítkem vytvarujeme. Po zaschnutí důkladně očistíme povrch obkladů.

Silikonová vrstva na závěr

Než do spár vpravíme samotný silikon, vložíme do nich tzv. separační provazec. Ten zamezí silikonovému tmelu, aby se přilnul ke dnu spáry, protože pak by šel jen velmi obtížně tvarovat. Vložením separačního provazce také docílíme maximální roztažnosti silikonového tmelu a vymezíme mu přesný tvar. Pak už můžeme silikon rovnoměrně aplikovat do spár. Speciálním vyhlazovacím roztokem provedeme postřik spár, a pak je nejprve stěrkou, pak finálně prstem vytvarujeme. Nakonec vše očistíme, nejlépe speciálním čistidlem, které zvládne i zbytky cementu a lepidla.