Skladování potravin v lednici by mělo mít svůj systém, protože každá potravina potřebuje specifické podmínky a má jiné nároky na teplotu a vlhkost, a proto rozhodně není správné každý nákup bez rozmyslu nastrkat do ledničky v domnění, že je to vlastně jedno, kde bude co ležet.

Jaká je správná vlhkost v ledničce?

Vlhkost v ledničce je velmi důležitým faktorem. Pokud mají potraviny příliš nízkou vlhkost, brzy vysychají a ztrácejí nejen svou hmotnost, ale také chuť a čerstvost. To platí zejména pro maso, ryby a pak ovoce se zeleninou. Těmto potravinám tedy bývají v lednici vyhrazeny speciální police nebo zásuvky, v nichž je vlhkost vyšší než ve zbytku lednice.

Vysoká vlhkost v lednici naopak má za následek to, že se v prostoru kondenzuje voda. To vede jednak k tomu, že lednička musí zvýšit svůj chladicí výkon, aby prostor zvládla vychladit, jednak vysoká vlhkost způsobuje množení nežádoucích bakterií a také plísní. Optimální vlhkost celého prostoru lednice by se měla pohybovat kolem 80 %. Vlhkost ale také souvisí s teplotou, která by v lednici neměla přesahovat 8 °C. To zaručí, že se mikroorganismy nebudou šířit, protože taková teplota je na ně příliš nízká. Je proto ale důležité nenechávat lednici nikdy dlouho otevřenou a nevpouštět do ní zbytečně teplo.

Ideální vlhkost pro různé potraviny:

Mléčné výrobky: 70-80 %

Maso a ryby: 85-90 %

Ovoce a zelenina: 90-95 %

Kam správně ukládat potraviny?

Jak už bylo řečeno, speciální boxy nebo zásuvky jsou v lednici určeny pro ovoce a zeleninu a také pro maso a ryby. Ovoce a zeleninu před uložením nikdy neomýváme! Pokud lednička nemá speciální zóny pro tyto potraviny, pak platí, že ovoce a zelenina patří do ledničky nejníže a maso a ryby nad ní.

Směrem nahoru budeme dále ukládat uzeniny, jako salámy, šunky, a mléčné výrobky typu sýrů a jogurtů či dalších zakysaných produktů. Úplně nahoru pak patří mléko, smetany a další nezakysané mléčné výrobky, ale také některé druhy ovoce, jako jsou banány nebo melouny, nebo zelenina, jako je lilek.

Vzhledem k různým požadavkům na vlhkost je důležité, aby maso a mléčné produkty byly od sebe co nejdále. U sýrů je třeba dodržet, aby byly zabalené v potravinové fólii, mikrotenovém sáčku, nebo abychom je uchovávali v potravinových krabičkách či pod poklopem. Pokud je budeme obden přebalovat, mohou nám kvalitní sýry vydržet i několik týdnů. Také různé uzeniny a salámy donesené z obchodu je vhodné přebalit z papíru do fólie a teprve potom opět do papíru, nebo je opět uchovávat v potravinové dóze.

Máme-li potraviny, jež jsou konzervované, nemusíme se obávat uložit je kamkoli. Jedná se o potraviny, které jsou již načaté, tedy už otevřené, jako jsou různé dresinky, omáčky, marmelády nebo konzervovaná zelenina či ovoce. Důležité však je, aby byly sklenice pečlivě uzavřené a v okolí víčka čisté, aby se zamezilo vzniku plísní.

Pro uchování více prostoru však některé potraviny do lednice vůbec dávat nemusíme. Například kečupy, hořčice, neotevřené paštiky nebo džemy, neotevřené konzervy obecně – to vše zbytečně zabírá v lednici místo. Dále do ledničky nepatří česnek, brambory nebo cibule, protože se rychleji začnou kazit a brambory moučnatět. Rajčata uložená v lednici zase rychle ztrácejí svou chuť a vůni.

Co ukládat do dveří ledničky?

Dveře chladničky jsou specifickým místem, neboť jsou relativně teplé. Proto do nich neukládáme mléko ani jiné mléčné produkty. Dole, do prostoru na vyšší lahve se hodí postavit minerálky, džusy nebo alkohol, do horních přihrádek pak konzervované potraviny, které je potřeba uchovávat vestoje, jako jsou různé skleničky nebo plechovky. Úplně nahoru můžeme umístit margarín či máslo, za předpokladu, že je dobře zabalené, aby nezežluklo.

Své speciální místo v ledničce mají vajíčka, pro která bývají vyrobeny i zvláštní přihrádky s jednotlivými otvory na vajíčka. Tyto přihrádky nebo plastové držáčky mají své opodstatnění. Jednak z nich vajíčka nevypadnou ani při prudším zavření dvířek, jednak udržovat vajíčka v papírovém obalu, v němž je koupíme, je špatné, neboť právě papír v sobě kondenzuje hodně vlhkosti, proto je vhodnější jej do lednice nedávat.

Tip na závěr:

Pro ideální fungování ledničky by mělo být dodrženo pravidlo 2:1, tedy podíl potravin zde uložených a prázdného prostoru. To znamená, že bychom lednici neměli přecpat odshora až dolů, aby v ní mohl dobře cirkulovat vzduch a potraviny se nekazily. Naopak téměř prázdná lednička také není žádnou výhrou, protože přístroj musí vynaložit více energie na chlazení prázdného prostoru, což se může projevit pak na našem účtu za elektřinu.

Při uchovávání uvařených nebo upečených potravin je třeba udržovat je ve speciální přihrádce v dobře uzavíratelných dózách, aby netratily své živiny a také aby se jejich aroma nemísilo s ostatními potravinami. Jídlo bychom měli ale stejně brzy spotřebovat. Ledničku je třeba čas od času odmrazovat a hlavně pravidelně čistit a nenechávat v ní žádné zbytky a případné nečistoty, které mohou vzniknout ze špatně skladovaných potravin.