Pro mytí oken je nutné vybrat si den, kdy není velké vedro a voda na oknech nebude zasychat příliš rychle. Nejprve je dobré hrubé nečistoty, prach, možná i zbytky listí či hmyzu vysát běžným domácím vysavačem. Pro následné "omytí z nejhoršího" opravdu postačí běžný saponát a voda. Nesmí se ale používat abrazivní prostředky (např. tekutý písek), které by mohly plastové profily poškrábat. Začneme s okenními profily (rámy oken i křídel) zvenku, zevnitř a pak teprve umyjeme sklo. Vodu pravidelně měníme za čistou.

Velkou výhodou je samozřejmě speciální vysavač na okna (aku stěrka), který zabrání tomu, aby špinavá voda stékala dolů a dále znečišťovala sklo, profil i parapet. Navíc taková aku stěrka okno dokonale umyje a není pak už většinou potřeba ho leštit. Pokud nemáme doma elektrickou stěrku, můžeme použít tu klasickou. Musíme dát ale pozor, aby neměla ostré kovové hrany, které by také mohly okno poškrábat.

„Doporučit však nemůžeme parní čističe, které produkují páru o teplotě vyšší než 60 °C. Takto vysoká teplota poškozuje těsnění,“ upozorňuje Petr Sýs, technický a produktový manažer společnosti Deceuninck.

Zapomenout nesmíme ani na vyčištění odtokových kanálků, třeba párátkem. Jejich průchodnost je důležitá, aby se v drážce rámu nehromadila voda, ať už ta zkondenzovaná, nebo třeba zateklá během nárazového deště. Z venkovní strany je důležité opatřit odtokové kanálky krytkou (okapničkou). Ta zase brání zpětnému průniku vody do rámu okna při prudkém dešti a větru.

Na závěr můžeme okna přeleštit hadříkem z mikrovlákna, který nepouští chloupky. Pokud k tomu využijete i antistatický přípravek, povrch bude po nějakou dobu chráněn proti opětovnému usazování prachu. Existují i speciální čističe (např. Deco-clean), které dokážou z PVC profilů odstranit třeba pokreslení fixou. Nikdy však rámy nečistěte organickými rozpouštědly, ředidly, louhem nebo kyselinami.

Jednou do roka bychom pak měli promazat veškerá kování, tj. všechny kovové části, které po otevření okna vidíme – panty, táhla kování, uzavírací body. Mezi vhodné lubrikační prostředky patří mazací olej pro šicí stroje či vazelína (ideálně ve spreji) na kování, mastek na ošetření těsnění. Naopak se nepoužívají mazací prostředky obsahující kyseliny a pryskyřice, protože by mohly těsnění poškodit. Vhodné nejsou ani kuchyňské oleje.