Při výběru jídelního stolu jsme přirozeně limitováni prostorem konkrétního bytu, ale pokud to jde, stůl raději volíme větší, než je potřebné minimum. Například pro čtyřčlennou rodinu se vyplatí mít stůl, ke kterému se vejde šest osob. Plocha navíc se vždycky hodí, ať už na ni postavíte hrnec s polévkou, nebo dekoraci v podobě vázy či svíčky. Další místa u stolu pak samozřejmě oceníte v případě návštěvy prarodičů nebo při dětské oslavě.

Pořád se vyrábějí stoly rozkládací, které poskytnou prostor pro více stolovníků jen v případě potřeby. Budou se hodit rodinám, které by o velký stůl při běžném provozu zakopávaly. V každém případě musíme myslet na to, že po rozložení stolu a usazení hostů musí zbýt nejméně z jedné strany prostor o šířce alespoň 80 cm na procházení.

Ačkoli se za ergonomické minimum považuje šířka místa na osobu u stolu 45 cm, mnohem pohodlněji se bude stolovat, pokud každému strávníkovi dopřejeme 60-80 cm. Obdélníkový stůl pro 4 osoby bude mít rozměry nejméně 120 x 80 cm, ideálně 140 x 80 cm, či dokonce 160 x 90 cm, u stolu pro 6 osob vybíráme nejčastěji mezi rozměry 180 x 90 cm a 200 x 90 cm.

Pokud jde o stoly kulaté, jejich minimální průměr pro 4 osoby by měl být 100-110 cm. Kulatý stůl vypadá velmi stylově, ale musíme mít na něj více prostoru. Se židlemi a usazenými strávníky zabere nejméně 2x2 metry, a ještě potřebujeme místo na průchod okolo.

Skromnější bude stolování v garsonkách, kde žije jen jedna osoba nebo pár. Typický stůl pro dvě osoby bude mít rozměr 80x80 cm. Nedostatek místa se dá řešit stolkem sklápěcím, případně i barovým pultem, který odděluje kuchyňský kout od ostatního prostoru bytu. Ne každému však vyhovuje vyvýšené sezení.

S tím souvisí i výběr židlí. Ty se musejí kupovat vždy s ohledem na konkrétní stůl, aby k němu výškově pasovaly. Deska jídelního stolu by měla být 25-35 cm nad sedákem židle, při menší vzdálenosti by nás tlačila do stehen. Pro odsunutí židle a pohodlné zasednutí ke stolu pak potřebujeme vedle stolu prostor o šířce minimálně 60 cm, lépe však 80 cm.