Při zařizování malometrážního bytu volíme zásadně světlé barvy, které prostor opticky zvětší. Kombinací bílé barvy s dekorem světlého dřeva se určitě nic nezkazí, zároveň to ale neznamená, že se na na ni musíme omezit. Pokud jde do bytu dostatek světla, můžeme si dovolit i sytější tóny. Vyvarujeme se jen vzorovaných tapet a tmavých či křiklavých odstínů.

„Pokud potřebujete umístit do pokoje dostatek úložných prostor, volte bílý nábytek, nejlépe z dýhované či laminátové dřevotřísky. Nábytek z masivu bývá robustnější. Vybírejte kousky patřící do tzv. modulového nábytku. Jedná se o jednotlivé kousky, které skládáte jako stavebnici. Zaplníte tak i malé prostory, například v rozích, kolem oken nebo pod stropem. Takové poličky pak ocení nejeden knihomol, který neví, kam své knižní poklady uložit,“ říká Barbora Burešová z designového studia Mooden.

V malých bytech se vyhýbáme klasickým obývákovým stěnám přes celou zeď a raději volíme systém nižších skříněk a polic, který působí odlehčeně. Pro vytvoření dostatečných úložných prostor si necháme na míru zhotovit vestavěné skříně od podlahy až ke stropu, přičemž do hůře dostupných horních polic uložíme sezonní věci, které nevytahujeme každý den.

Vestavěná skříň v předsíni nebo ložnici ovšem z malého prostoru přeci jen něco ukrojí - působí to, jako byste posunuli stěnu směrem do středu místnosti. "Krabicovitý" dojem zmírní opět bílá barva anebo zrcadlové dveře skříně, které prostor skvěle prosvětlí.

Vysoká zrcadla jsou vůbec dobrým tipem, jak do malého bytu dostat více světla a vytvořit dojem většího prostoru. Důležité je i umělé osvětlení. Kromě centrálních světel je vhodné rozmístit po bytě světla bodová nebo LED pásky, které večer prosvětlí každý kout.

Dekorace bude nutné omezit na minimum. Ponecháme jich jen několik, aby byt zútulnily, ale nepřeplácaly. Stěna plná rozličných obrázků či fotografií vytvoří pocit nepořádku. Zato jeden či dva rámečky přitáhnou pozornost, aniž by narušily jednoduchost celku.