Vytápění domácnosti přes podzim a zimu má velký vliv na náš rodinný rozpočet, a proto je dobré popřemýšlet, zda zdroj vytápění, který máme doma, je úsporný a také ekologický, nebo zda se nevyplatí zakoupit něco lepšího. Vždy je důležité vzít v potaz, o jaký typ budovy se v našem případě jedná (byt nebo dům, cihla, panel, nízkoenergetická stavba atd.), velikost vytápěné plochy a také to, kolik členů domácnost má. Navíc v některých případech, kdy pro vytápění využíváme kotel, je potřeba mít doma na něj speciální místo, nebo dokonce celou technickou místnost.

Elektřina jako klasika, která se vyplatí?

K přednostem vytápění elektřinou patří její téměř stoprocentní bezúdržbovost a také to, že pořizovací ceny elektrokotlů jsou velice nízké. Kromě toho u nich odpadá povinnost pravidelných revizí, které například u plynových kotlů provádět musíme. Elektrokotle lze snadno regulovat a mají tichý provoz, proto mohou být instalovány přímo v užitných místnostech, aniž by někoho rušily. Vzhledem k tomu, že nepotřebují odvod do komína, je možné je jednoduše instalovat kamkoli na zeď. Nevýhodou je samozřejmě stále stoupající cena elektrické energie, a proto tento systém vytápění je vhodný pro byty nebo domy s malou tepelnou ztrátou.

Kotle na biomasu jsou ekologické a za rozumnou cenu

Pro vytápění rodinného domu je velmi oblíbeným zdrojem automatický kotel na kusové dřevo nebo pelety. Cena paliva je v současné době velmi příznivá a lze předpokládat, že i nadále zůstane. Navíc kotle na biomasu jsou ekologickým a obnovitelným zdrojem, což pro mnohé z nás hraje velmi důležitou roli. A jak je to s finanční úsporou? „Na vytápění rodinného domu, jehož roční tepelná ztráta je mezi 60-70 GJ, jsou potřeba přibližně 4 tuny pelet, což je něco mezi 25 a 30 tisíci korun, včetně dopravy paliva až k vašemu kotli. Cena se odvíjí od toho, zda kupujete pelety volné, ty jsou nejlevnější, či balené,“ říká Pavel Fohler z CDP Ivory. Při pořizování kotle na biomasu však je třeba vzít v potaz nejen prostor, kde budeme kotel instalovat, ale také prostor pro uskladnění paliva.

Tepelné čerpadlo stojí víc, ale náklady na provoz jsou nízké

Tepelná čerpadla se v současnosti stala oblíbeným hitem, a to proto, že patří k nejúspornějším a také nejekologičtějším zdrojům tepla. Je to dáno tím, že využívají levnou tepelnou energii získanou z okolního prostředí. Kromě toho nepotřebují téměř žádnou obsluhu. Dají se ovládat online a regulace teploty je velmi jednoduchá. Další výhodou, kterou ocení mnozí z nás, je fakt, že tepelná čerpadla dokážou dům nejen vytápět, ale v letních měsících jej umí i vychladit, takže fungují částečně na způsob klimatizace. Nevýhodou může být vysoká počáteční investice, ale díky nízkým provozním nákladům je návratnost spočítána na 5-7 let v závislosti na typu budovy a prostorech. „V rámci dotačního programu Nová zelená úsporám lze v současné době, a to až do konce roku 2021, využít možnosti dotací, díky kterým pak kompletní pořízení tepelného čerpadla stojí reálně jen desítky tisíc korun,“ vysvětluje Jiří Svoboda, jednatel firmy Master Therm tepelná čerpadla.

Plynový kotel je stále oblíbeným řešením nejen pro zateplené domy

Velmi účinné a poměrně levné řešení je vytápění plynovým kotlem, který stále řada uživatelů považuje za komfortní zdroj tepla. Ideální kombinací je plynový kondenzační kotel, který využívá také teplo vzniklé při kondenzaci spalin, takže s ním můžeme nejen vytápět domácnost, ale také ohřívat vodu. Podmínkou však je instalace kotle k odpadu a zavedení plynové přípojky do domácnosti. Vybudování přípojky je poměrně drahé, takže toto řešení je skvělé pro ty, kteří již plyn připojený mají. U plynových kotlů je také ze zákona nutná každoroční revize, která samozřejmě představuje pravidelný náklad pohybující se v rozmezí 500 až 2500 Kč podle místa a také podle typu stavby.

Tip na závěr:

Pokud byste si chtěli porovnat náklady na vytápění různými zdroji právě pro vaši domácnost, využijte www.tzb-info.cz. Jakmile zadáte vstupní data, jako je např. velikost domu, lokalita, ve které se nachází, počet osob žijících v domě nebo množství ohřívané vody, získáte poměrně velmi přesnou představu o tom, jaké finanční náklady má celoročně vaše domácnost.