Na vysokých stropech nás nejčastěji láká možnost vestavěného patra, kam se dá umístit dvoulůžko na spaní. Získáme tím malou ložnici, pod kterou si vytvoříme útulné posezení. Je třeba ale dobře změřit výšku. Na posteli nemusíte přímo stát, ale musíte se zde pohodlně usadit beztoho, abyste se bouchli hlavou o strop. Doporučuje se ponechat nejméně 90 cm od horního povrchu matrace.

Není-li strop natolik vysoký, aby se tu dala lůžka zbudovat, můžeme nadbytečné místo nad hlavou využít k vestavění úložného prostoru. Ideálně zabere jen část stropu, která vymezí relaxační zónu obýváku pod ním.

Pokud vám řešení vestavby nevyhovuje a rádi byste místnost snížili jen opticky, pomůže vám starý dobrý trik: vymalujte strop tmavší barvou než stěny a stejnou barvou olemujte i horních asi 20 cm stěn. Je dobré zvolit teplejší ostíny výmalby, které prostor opticky zmenšují.

K optickému snížení stropů dopomohou také dřevěné trámy, jež navíc podpoří historizující efekt. Přírodní dřevo je však jako stropní dekorace poměrně drahá záležitost, nehledě na jeho velkou hmotnost a složitější kotvení. Prodejci vám nejspíš doporučí imitaci z polyuretanu, která je lehká a ke stropu se jednoduše přilepí. Polyuretanové trámy mohou věrně napodobit podobu starého dřeva, a přitom odolávají vlhkosti a nepotřebují údržbu.

Velkým problémem bytů s vysokými stropy v minulosti bývalo zhoršené vytápění. To samozřejmě může být problém i dnes, pokud je budova nezateplená nebo okna dobře netěsní. Únikům tepla se dá zabránit fyzickým snížením stropu pomocí podhledů - jejich stručný přehled naleznete v našem starším článku: