Rozhodnutí pořídit si domů mazlíčka, jako jsou pes nebo kočka, by mělo být uvážené a dobře promyšlené, protože takové zvíře v domácnosti zůstane po řadu let. Zaujme v rodině své místo a jako dvounozí členové i mazlíček potřebuje svůj prostor a své vybavení. Pokud se stěhujeme do nového bytu nebo domu a pořizujeme si kočku nebo psa současně, může být situace jednodušší v tom, že rovnou přemýšlíme, jak vybavit domácnost, aby byla „mazlíčkům odolná“.

V takovém případě je dobré například místo lina na podlahu položit dlažbu nebo kvalitní laminát, které odolají ostrým zvířecím drápům. Rovněž můžeme zvolit tento typ podlahy místo koberců, ve kterých se velmi urputně drží zvířecí srst. Případně pokud koberce doma mít chceme, vybíráme ty, jež mají umělé vlákno a nízký vlas, protože se mnohem snáze udržují. Také je dobré zakoupit vysavač se speciálním rotačním nástavcem, který velmi spolehlivě odstraňuje z podlahy zvířecí chlupy. Pokud si mazlíčka pořizujeme do už vybavené domácnosti, je dobré zvážit alespoň koupi kvalitního mopu a vysavače a případně výměnu koberce za jiný, snadněji udržovatelný.

Kočku a zejména psa je vhodné naučit, že gauč nebo křeslo nejsou jejich místem na odpočinek, ale jsou určeny výhradně pro lidi. Samozřejmě za předpokladu, že své mazlíčky k tomu vychovat chceme. Je vhodné pořídit jim vlastní pelíšky či jim vyřadit starší křeslo nebo košík, kam si může zvíře zalézt, kdykoli chce a kde není rušeno, zejména například dětmi. Pokud se se svými mazlíčky chceme o sedačku či křeslo dělit, není na škodu zakoupit snímatelné potahy, jež můžeme velmi snadno sundat a vyprat.

Mazlíčci jsou do velké míry jako malé děti. Pokud je zabavíte, nebudou tolik zlobit. Takže je třeba mít na paměti, že zvířata potřebují mít své hračky, s nimiž si mohou hrát, protože pak je nebude nic nutit k tomu, využívat jako hračky vaše boty, záclony, různé předměty odložené na poličkách a stole, odkud se skvěle shazují na zem a ještě nejlépe někam pod skříň atd. Pro kočky je také třeba zakoupit jedno až dvě škrábadla, o která si mohou brousit drápy, aby neměly potřebu brousit si je o vaše nové křeslo nebo židli. Také speciální kočičí domek, který propojuje škrábací sloupky a různé prolézačky se skrýšemi, je skvělým prostředkem k tomu, jak se může kočka na dlouhou dobu zabavit.

Pro ty, kteří si domů pořizují psa, zase platí, že psa je třeba pořádně vyvenčit a trochu „utahat“ a pak ho celkem spolehlivě přejdou chutě dělat si z našich lodiček či botasek kousadlo nebo z polštářů trhací hračku. Pes je ještě více než kočka závislý na svém pánovi, proto potřebuje pravidelný pohyb a také čas, kdy si s ním jeho páníčkové hrají a věnují se mu. Také kočka samozřejmě potřebuje pravidelnou pozornost svého majitele, aby si s ní pohrál a pomazlil se s ní. Proto je třeba mazlíčkům nejen nakoupit dostatek hraček, ale věnovat jim i část svého času. Pokud se nám toto podaří dodržet, pak se nemusíme příliš obávat o to, že by naše domácnost vypadala jako jedno velké bitevní pole.