Japandi se od čistě skandinávského stylu liší tím, že kvůli němu nemusíte skoupit polovinu Ikey. Japonská filozofie vás uklidní, že není třeba nového a dokonalého nábytku, hlavně ho v interiéru nesmí být moc a neměl by být zbytečně zdobný. Jeho funkce je důležitější než vzhled. Třeba takový stůl by měl mít desku a čtyři nohy. Víc nepotřebuje. Ideálně bude ze dřeva, protože jde o přírodní materiál, který se dá renovovat, a tudíž dlouho vydrží. Nějaký ten škrábanec nevadí, nejsme přece v muzeu, ale doma, kde nábytek každodenně používáme.

Skandinávský styl se odvíjí od minimalismu. Většinou v něm převažují základní barvy jako bílá, černá a dekor světlého dřeva. Japandi zůstává u jednoduchosti, ale volí tóny teplejší a zemitější: krémovou, béžovou a všechny odstíny hnědé. Tyto barvy totiž navozují pocit útulnosti a uklidňují mysl. Výraznější odstíny by se měly užívat jen s mírou, aby nenarušovaly celkovou harmonickou kompozici.

U nábytku i textilií se preferují přírodní materiály; dekory a vzory nejsou příliš žádoucí, upřednostňují se prosté jednobarevné plochy. Stejně tak se šetří s dekoracemi; ručně zhotovená keramická váza s větvičkami a aromatická svíčka pro jednu místnost postačí. Japandi rovněž rád pracuje se zelenými rostlinami - opět ale bude stačit jen několik, které přitáhnou pozornost jako solitéry; nepřehledná džungle není v případě japandi namístě.

Japandi styl v každém případě dbá na to, aby interiér nebyl přeplácán nábytkem a zbylo tu dostatek místa pro běžný pohyb. Zároveň by sem mělo jít dostatek denního světla; těžké závěsy nahradíme žaluziemi nebo římskými roletami, které působí odlehčeným dojmem.