Výběr polštáře se může zdát oproti výběru matrace nebo roštu jako maličkost, ale ve skutečnosti je stejně důležitý. Správně vybraný polštář vám bude sloužit dlouhodobě, stane se základem pro váš příjemný a zdravý spánek a s jeho pomocí předejdete bolestem páteře, hlavy i svalů. Jak by měl takový polštář vypadat?

Kvalitní polštář vytváří dostatečnou oporu nejen pro hlavu, ale pro celou krční páteř, a je tedy třeba, aby hlava ležela v přirozené poloze a krční obratle i svalstvo se mohly dobře uvolnit. Jedině tak může dojít k celkovému uvolnění napětí a kvalitnímu odpočinku. Je proto důležité vybrat si správný tvar polštáře, jeho výšku a také jeho výplň.

Zatímco někteří z nás upřednostňují klasické péřové polštáře, které jsou velmi jemné a měkčí, jinému zase lépe vyhovuje ortopedický polštář z paměťové pěny, speciální gelové polštáře či klasické polštáře s jinou antialergickou náplní. Péřové polštáře se obecně vyznačují tím, že jsou měkké, což může někomu vadit, neboť se mu při spánku hlava propadá a páteř se vychyluje příliš dolů, pro někoho zase problém představují tvrdší polštáře, neboť se nedokážou přizpůsobit naší váze a nedovolí hlavě a krku úplné uvolnění.

Vysoké polštáře jsou velmi vhodné, pokud máte doma měkkou matraci a pokud jste zvyklí spát na boku. Naopak nižší a menší polštáře se hodí na tvrdší matraci a také pro ty, kteří dávají přednost spaní na zádech či na břiše. Poloha při spánku je velmi důležitým faktorem, proto dbejte na to, aby při ležení na polštáři byla páteř v jedné rovině s hlavou, a nikoli vychýlená ani jedním směrem.

Další otázkou, kterou si mnoho lidí klade, je, kolik polštářů v posteli skutečně potřebujeme. Máte-li kvalitní polštář přiměřený vaší matraci a vyhovující vaší váze a spánkové poloze, pak je odpověď velmi jednoduchá. Naprosto stačí jeden! Právě naopak velké množství polštářů a polštářků v posteli zpravidla způsobí to, že se nám leží nepohodlně, hlava je vychýlená z roviny, neboť při spánku neustále mění povrch a výšku polštářů, na kterých se nachází, a pak rozhodně nemůžeme mluvit o kvalitním spánku.

Polštáře můžeme samozřejmě koupit v běžných obchodech s nábytkem a vybavením domácnosti, ve studiích zdravého spaní a obchodech specializovaných právě na matrace, přikrývky a polštáře, ale samozřejmě i přes internet. Ideální je, pokud si můžete polštář vyzkoušet přímo v obchodě, nicméně vzhledem k jednoduchosti vrácení zboží není ani problém pořídit si polštář z internetového obchodu a vyzkoušet ho v pohodlí domova.