Huňatá deka

Velmi praktickým dárkem pro dědu či babičku může být teplá huňatá deka, do které se zachumlají při sledování televize nebo čtení knížky. Teplé deky a televizní pytle se dají sehnat v rozmezí 500 a 1000 Kč a máte u nich jistotu, že je prarodiče skutečně využijí - zvláště ti, kteří rádi v zimě lenoší. Luxusní kousky, jako například televizní vaky z pravé ovčí vlny nebo deky ručně utkané, jsou samozřejmě dražší. Ve vyšší cenové relaci se pohybují také deky vyhřívané, vybavené dálkovým ovládáním. Ty by neměly postrádat funkci automatického vypnutí po určitém čase nebo při dosažení určité teploty - to pro případ, že by v nich člověk usnul a vypnout je zapomněl.

Česká přírodní kosmetika

Sada mýdel pro babičku a balzám po holení pro dědu se pod stromečkem objevují se železnou pravidelností. Než ale kliknete na první vygooglený kosmetický balíček, který vám přijde pod myš, zkuste si ještě bokem vyhledat menší online obchůdky s českou bio kosmetikou. Je jich kupodivu hodně a nabízejí originální produkty vyrobené z přírodních a ekologických ingrediencí. Podpoříte tím nejen malé české manufaktury, ale i životní prostředí. Například "tradiční mýdlárna" Naturinka balí své výrobky do vratných obalů, které můžete znovu použít či zkompostovat.

Vánoční detektivky

Strefit se do čtenářova vkusu není vždy jednoduché. Obvykle nic nezkazíte kuchařkou nebo knihou o bylinkách. Vděčné jsou také záhady a detektivky. Dobrým tipem je například výběr detektivních povídek od různých světových autorů nazvaný Velká kniha vánočních detektivek a záhad. Obsahuje 25 napínavých příběhů, které spojuje magická vánoční atmosféra na různých místech a v různých dobách. Než ji objednáte, porovnejte si ceny - v některých internetových obchodech stojí přes 500 Kč, jinde ji seženete za 469 Kč s dopravou zdarma.

Horkovzdušná fritéza

Čím je člověk starší, tím častěji od lékařů slyší, aby omezil smažená jídla a stravoval se zdravěji. Je-li to případ i vašich postarších rodičů, možná ocení horkovzdušnou fritézu, která dokáže připravit hranolky, krokety, maso i zeleninu za použití minimálního množství oleje. Připravené pokrmy jsou méně mastné, tudíž i méně kalorické, a přitom si zachovávají šťavnatost a oproti klasické troubě jsou hotové rychleji. K jednotlivým výrobkům je nutné přečíst recenze. Přihlédněte i k velikosti přístroje, aby se do kuchyně prarodičů vůbec vešel.