Pomocný zdroj tepla je velmi vítaný například v domácnosti, kde jednotliví členové mají odlišnou potřebu komfortu tepla. Hodí se na chaty nebo chalupy, kde se stále vytápí dřívím či uhlím, abychom si případně přitopili nebo zavlažili domek, než jej kamna zcela vyhřejí. A neocenitelné jsou v případě, kdy jsme odpojeni od zdroje tepla, například kvůli nějaké havárii či opravě. Přímotop je skvělým dočasným pomocníkem, ale samozřejmě není stálým řešením, protože vytápění s ním vyjde poměrně draho. Proto slouží pouze jako doplňkový zdroj, a tak je také třeba jej vnímat při jeho koupi.

Jedním z důležitých faktorů, které je třeba vzít při koupi přímotopu v potaz, je rychlost vyhřívání a mobilita přístroje. Hlavní výhodou přímotopů na rozdíl od jiných zdrojů vytápění je totiž to, že začnou hřát okamžitě, jakmile je zapneme. Pokud je dáme na maximální výkon, jsou schopné vyhřát místnost již během několika minut v závislosti na své velikosti a výkonu a samozřejmě velikosti místnosti.

Další velkou výhodou, kterou mnoho uživatelů oceňuje, je jejich mobilita. Přístroje můžeme postavit zrovna tam, kam potřebujeme, a pak je podle situace přemístit jinam. Velká většina přímotopů se vyznačuje nízkou hmotností, takže je snadno přemístí i větší dítě. K provozu přímotopů stačí pouze elektrická zásuvka, do které je zapojíme, a proto můžeme vyhřívat střídavě různé místnosti. Žádné další rozvody či kabely nejsou zapotřebí.

Při koupi zařízení si také všímáme výkonu přístroje, tedy jeho vytápěcí schopnosti. Ta samozřejmě souvisí se spotřebou elektrické energie. Pokud tedy potřebujeme přístroj do větších místností, případně celého patra v domě, raději volíme větší a výhřevnější přímotop, pokud nám stačí občasné přitopení v domácnosti, která má jiný, například centrální a stabilní zdroj vytápění, pak se můžeme spokojit s menším přístrojem, který má třeba i menší výkon.

Určitě je velkou výhodou, pokud má přístroj možnost vlastního nastavení různých stupňů výkonu, případně i časovač, na kterém lze nastavit dobu, kdy se má přístroj sám zapnout, případně jak dlouho má být spuštěný. Mnoho přístrojů se díky zabudovanému termostatu vypíná po dosažení určité teploty v místnosti a některá zařízení mají také pojistku proti mrazu, kdy je možné na přístroji nastavit minimální teplotu, při níž se přímotop zase sám zapne. Naprostou samozřejmostí by měla být bezpečnostní pojistka proti přehřátí přístroje.

Jak jsme již uvedli výše, přímotopy nejsou určitě náhradou za stálý zdroj vytápění, neboť jejich provoz není právě nejlevnější. Samozřejmě velmi závisí na různých dodavatelích elektřiny. Někteří dodavatelé nabízejí dvoutarifové sazby či speciální slevy, proto je dobré se o těchto možnostech více informovat, zvláště využíváme-li přímotopy pravidelně.