Nebojte se, nechceme vás nabádat, abyste hned vymalovali celý byt nebo vyměnili nábytek podle aktuálních trendů. Jde spíš o malé změny, které promění váš příbytek v oázu klidu a tolik potřebného světla.

Zelená dodá klid

Pokud jste milovníkem zelené, zkuste ozvláštnit jednu stěnu v obývacím pokoji světlejším odstínem zelené nebo výraznou tapetou se zeleným prvky. Prosvětlí váš pokoj, a navíc dodá i klidu na duši. Jestliže máte rádi spíše temnější odstíny zelené, zkuste bílou stěnu oživit tmavě zelenými nálepkami, které jsou volně ke koupi na internetu. Opticky rozbijí velkou bílou plochu a zároveň nebudou působit temně. A pokud se vám nechce do malířských prací, zkuste sílu pokojových rostlin, které jsou také velmi uklidňující.

Žlutá zahřeje

Žlutá hraje na podzim a v zimě jasný prim, protože dokáže nahradit sluneční paprsky. Letošními trendy jsou zejména žluté stěny v předsíni, protože navodí klidný pocit hned po vstupu do bytu. Důležité je ale hlavně světlo. Zkuste vyměnit bledé žárovky za teplé odstíny, přidejte do pokoje žlutou lampu, závěsy nebo se zabalte do hřejivé žluté deky. Krásné a pohodu navozující jsou i žluté květináče. Je to menší investice, ale určitě se vyplatí. Příjemné pocity se dostaví takřka okamžitě.

Červená značí energii

Upřímně řečeno, červená působí sice trochu agresivně, ale je dokázáno, že dodává energii, která je zejména v nadcházejících měsících tolik potřebná. Červené stěny jsou pěkné, ale v pokoji musí být jen jedna, neboť barva je příliš dominantní. Pokud byste si chtěli vymalovat červeně, nebojte se letošních trendů karmínové nebo světle červené s metalickými odlesky. Ale co se týče rudé, někdy stačí jen dekorativní drobnosti a ucítíte víc síly než obvykle. Krásně vypadají červené polštářky na sedačce, menší koberečky a textilní doplňky jako závěsy nebo ubrus v kuchyni.

Zemité tóny

Ač to zní možná nelogicky, váš byt promění v oázu klidu i jemné odstíny hnědé. Hnědá evokuje praskající dřevo v krbu stejně tak jako podzimní přírodu a hnědě zbarvené listí. Hnědou ale nepoužívejte na velké plochy, to by interiér působil ponuře. Z odstínů vybírejte ty světlejší či barvy ušlechtilého dřeva. Neobávejte se ani úplně světlých tónů bílé kávy, ty jsou sice náročnější na údržbu, ale pokoj doslova rozsvítí. Krásné jsou zejména hnědé hrubě tkané koberce, tapiserie nebo umělé kožešiny před pohovkou. To ovšem v případě, že pohovka není hnědá, ta naopak potřebuje rozsvítit jasnými tóny.

Doplňky v barvě mědi

Krásným protikladem k sytým barvám jsou pak doplňky v barvě mědi a bronzu s patinou. Někteří interiéroví odborníci doporučují i stříbrné doplňky, ty jsou ale už na ústupu, nebo se hodí pro nadcházející Vánoce. Měď a bronz jsou prostě pro podzim jemnější. Nebojte se tedy trochu experimentovat a pořiďte si bronzové či měděné svícny, aromalampy nebo vázy. Krásně doplní a zútulní interiér a dodají nezaměnitelný šmrnc. A co teprve, až rozsvítíte svíčku nebo aromalampu (třeba s vůní povzbudivých citrusů). Váš byt bude jako zalitý podzimním sluncem.

Měkké textilie

Že kousek dobře zvoleného interiérového textilu dokáže zázraky, asi ví každý. Vždyť co dokážou jen záclony a závěsy, o polštářích či plédech nemluvě. Z barev u textilu letos hraje hlavní roli žlutá, zelená ve všech odstínech, ale i světle červená, brusinková či světle hnědá. Nejlepšími a velmi módními materiály pro letošní podzim jsou pak jemný samet nebo hrubší bavlna na závěsy a polštářky, krásné jsou pak háčkované plédy z několika barev, a naopak jednobarevné deky. Pokud ale máte raději víc tepla, zahřeje vás roky prověřený plyš a fleece.