Jako při každém generálním úklidu, tak i při organizaci knihovny je v první řadě potřeba zbavit se všeho nepotřebného. Některé tituly doma leží léta jen proto, že nám je někdo daroval, ale přitom nás ničím neoslovují. Předejte je dál a udělejte si v knihovně místo. Vůbec nevadí, když některé police zůstanou poloprázdné - vyplnit se dají pokojovou rostlinou, čajovou konvičkou nebo rámečkem s fotografií. Knihovna pak i lépe vypadá.

Knihy nejčastěji třídíme podle žánru - historické romány, detektivky nebo kuchařky by měly mít vyhrazeny vlastní úseky, abychom napomohli lepší orientaci při hledání konkrétního titulu. Nezapomeňte, že knížky leccos napovídají o majiteli bytu a jeho zájmech. Na odiv do úrovně očí proto vystavte ty, po kterých saháte nejčastěji a jsou vám tematicky nejbližší. Do spodních polic se hodí literatura, kterou můžou pročítat i děti, naopak na horní a nepřístupná místa dáváme tituly pro děti nevhodné, doplněné o zřídkakdy otevírané svazky.

Větší knihy, které se do polic nevejdou na výšku, můžeme vyrovnat do komínku nebo je vystavit jinde jako dekoraci - tituly s atraktivní obálkou například postavíme na nižší skříňku vedle vázy s větvičkami a necháme je opřené o zeď jako obrázky. Knihy dotvoří i útulnou atmosféru zimního hygge stylu; vlněný pléd, hrneček s horkým čajem a kniha jsou základem hřejivého zátiší.

Na závěr nám zbývá najít si doma koutek, kde se nám bude s knihami v ruce příjemně relaxovat. Ideálně si ho vytvoříme někde u okna, i když v zimním období spíš využijeme lampu. Čtenářský kout by se měl nacházet v dostatečné vzdálenosti od veškeré elektroniky, která nás v dnešní době obklopuje až příliš. Nezapomeňte na huňatou deku a pevný stoleček, kam se vejde šálek s kakaem a mistička s cukrovím.