Pokud nechcete pod vánočním stromečkem čelit rádoby šťastným výstupům nad pletenou šálou stejnou jako loni nebo prutem na chytání ryb pro odpůrce rybaření, je nejvyšší čas se trochu zamyslet. Udělat tomu druhému radost není zase tak velká věda, pokud víte, co má rád. A když to nevíte, stačí se nenápadně zeptat…

Dárky pro tu jedinou

Vybírat dárek pro ženu není zase až tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Milujeme totiž vše, co voní, hezky se třpytí, zajímá nás móda a neurazí ani originální dekorace do bytu. Jestliže má tedy vaše polovička ráda parfémy, určitě neuděláte chybu, když jí jeden dáte, ačkoli ho používá už roky (asi ví proč). Prodávají se i speciální kazety, kde kromě parfému najde i deodorant nebo mýdlo ve stejné vůni. Kromě parfémů milují ženy i vše ostatní, co voní. Zajděte tedy třeba do obchodu s přírodní kosmetikou a nechte si poradit, co by mohlo potěšit. Na výběr máte mnoho značek, ale i produktů. A krásně zabalená sada do koupelny třeba s vůní růží bude jistě trefa do černého.

Líbí se vaší polovičce šperky (ostatně které ne)? Pokuste se vystihnout její vkus a třeba náramek nebo prstýnek pořídit. Pokud si na to netroufáte, můžete zakoupit dárkovou kartičku, mají ji už skoro v každém klenotnictví. Když ji vložíte do zlaté obálky a věnujete i pár zamilovaných slov, radost pod stromečkem nebude znát mezí. A kartičku s věnováním darujte i v případě, že chcete své milé koupit nějaký módní výstřelek. Tady byste nemuseli odhadnout správnou velikost ani vkus. Stačí tedy znát oblíbený obchod a máte jistotu, že svou partnerku uděláte šťastnou.

Nezapomínejte ale ani na to, že vaše polovička ráda čte a poslouchá hudbu. Dopřejte jí knižní novinku od oblíbeného autora nebo cédéčko zamilovaného interpreta. Stejnou radost ale bude mít i z vonné svíčky do bytu nebo zarámovaného plakátu, který si tak dlouho přeje.

Ženy naopak pod vánočním stromkem zrovna neocení praktické dárky. To ale neplatí, jestliže je vaše žena náruživá kuchařka či cukrářka, té oči rozzáří třeba nový kuchyňský robot nebo sada na pečení. Nám ostatním, prosím, dopřejte dárky méně praktické, zato krásné.

Dárky pro toho jediného

Udělat radost mužům, to už je trochu olympijská disciplína. Ale jestli má váš vyvolený nějakého koníčka, máte vyhráno. Nejrůznějších doplňků totiž není nikdy dost. Na trhu jsou různé vychytávky pro cyklisty, rybáře nebo třeba běžce. Jen nenápadně nejprve zjistěte, zda už vámi vyhlédnutou věc váš drahý nemá, nebo si ji právě neobjednal.

Zvláštním typem je muž kutil. Pro toho se dárky shánějí opravdu snadno. Radost bude mít totiž z nové aku vrtačky stejně jako sady šroubováků. Pokud váš milý nepatří ani k jednomu z vyjmenovaných typů, nevadí, možností je víc. Určitě ho potěší třeba kniha toho „jeho“ spisovatele nebo lístky na koncert vyhledávané kapely. Ani novým parfémem neuděláte chybu.

Ale co si budeme nalhávat, většina mužů jsou gurmáni a dárek pro ně má smysl, když ho mohou prostě sníst. Nechte mu tedy zabalit v lahůdkářství koš s oblíbenými dobrotami a lahvinkou kvalitního pití. S dobrou whisky nešlápnete vedle ani tehdy, pokud bude jediným „jedlým“ dárkem pod stromečkem. Darovat ale můžete i voucher do dobré restaurace, kde si užijete delikatesy jen ve dvou jako kdysi na rande.

Co zásadně nedávat

Tipy na dárečky, které potěší, jsme vás snad inspirovali. Teď je ale třeba připomenout, co by se nikdy pod stromečkem objevit nemělo, tedy mezi vámi a partnerem. Tak za prvé, nikdy nedávejte nic, co byste nechtěli sami. Je to sice extrémní případ, ale mop s kbelíkem si koupíte, když potřebujete nový, a jistě ho nechcete najít pod stromečkem. Stejné je to s ponožkami, to také není zrovna hit, když je vybalíte z lesklého papíru. Zrovna tak je to s domácími zvířátky. Možná vaše žena má ráda kočky (na dálku), ale doma by je prostě mít nechtěla (kdo má pořád uklízet ty chlupy). I sada papiňáků udělá radost jen asi 10 procentům lidí.

Patříte mezi šetřivé? I tak, prosím, nekupujte nic v second handu, na Vánoce se to opravdu nehodí. A vrcholem mezi nevhodnými dárky je pak adrenalinový zážitek. Ne každý totiž touží skočit v tandemu s padákem nebo si vyzkoušet bungee jumping. Třeba mají vaši drazí strach z výšek, a ještě nikdy vám to nepřiznali. Takové dárky raději pořizujte ve dvou…