Voňavé želé mýdlo

Příprava domácího mýdla je pracná, ale voňavé želé do vany vyrobíte během chvilky. Budete potřebovat balíček želatiny v prášku, bezbarvý sprchový gel, potravinářské barvivo a třpytky na ozdobu.

Do misky nalijte hrnek horké vody a rozmíchejte v ní želatinu. Přidejte půl hrnku sprchového gelu a přikápněte potravinářské barvivo. Chcete-li mít víc barev, hmotu si rozdělte do více kelímků a jednotlivé části obarvěte zvlášť.

Směs se potom lije do formiček libovolných tvarů. Na dno formiček můžete nasypat třpytky, želé mýdla pak získají nádech vskutku vánoční. Po ztuhnutí v lednici či na balkoně formičky vyklopíme a hotová mýdlíčka pěkně zabalíme do celofánových sáčků.

Sypká směs na moučník

Máte-li v okolí někoho, kdo rád vaří a peče, věnujte mu recept na nějaký neobvyklý moučník a k tomu zavařovací sklenici, do které naaranžujete všechny suché ingredience potřebné k jeho výrobě. Recept by měl ideálně obsahovat suroviny různých barev a struktur (kakao, ovesné vločky, čokoládové pecičky atd.), aby jednotlivé vrstvy ve sklenici hezky kontrastovaly.

Modelína pro děti

Dárků pro děti není nikdy dost a modelína se zavděčí vždycky. Doma ji vyrobíte z prostých surovin: do hrnce s nepřilnavým povrchem vlijte 1 hrnek vody a vsypte 1/2 hrnku soli, přidejte polévkovou lžíci oleje a polévkovou lžíci kypřicího prášku s vinným kamenem. Směs zahřejte téměř k varu, pak odstavte a vmíchejte hrnek mouky. V tento moment to chce hodně míchat a hníst, aby se netvořily hrudky. K obarvení modelíny můžeme opět použít potravinářské barvivo.

Pozn.: Vinný kámen by měl zaručit, že hmota vydrží pružná po několik měsíců. Vždy ji ale uchovávejte v chladu a v neprodyšném sáčku.