Pokud vám zbyly z předchozího pečení některé ingredience, máte skvělou šanci je upotřebit při pečení následujících druhů. Například vaječné bílky se budou hodit hned dvakrát, ale upotřebíte i přebytečné sušenky nebo rozlámané kousky z pečení, sušené ovoce či oříšky.

Voňavé kokosky

Jsou nenáročné, o to více ohromí svou delikátní chutí.

Suroviny:

300 g strouhaného kokosu

130 g moučkového cukru

2-3 vejce podle velikosti

špetka soli

Postup přípravy:

Cukr prosejeme do mísy a přidáme strouhaný kokos. Zapracujeme vejce tak, aby vzniklo hutné a lepivější těsto. To necháme chvilku odpočinout, prsty pak z něj tvarujeme kuličky a klademe je na pečicím papírem vyložený plech. Na plechu každou kuličku dotvarujeme trochu do špičky. Plech s kokoskami vložíme do trouby, vyhřáté na 170 stupňů, asi na 7 minut. Poté snížíme teplotu na 150 stupňů a kokosky ještě dopečeme 5 minut dozlatova.

Křehké pusinky

Třpytí se jako zimní sníh a na jazyku přímo tají jako sněhové vločky.

Suroviny:

4 bílky

300 g moučkového cukru

Postup přípravy:

Bílky vyšleháme dotuha, poté za stálého šlehání přidáváme po částech cukr. Když máme tuhou hmotu, tvarujeme na máslem vymazaný plech pusinky. A to buď sáčkem se širokou zdobičkou, nebo ozdobným lisem na těsto. Stačí i jen udělat lžičkou hrudky. Sněhové pusinky pečeme, nebo spíše sušíme, při 100-150 °C asi 15 minut a poté ztlumíme asi na 50 °C a ještě asi 10 minut sušíme. Tím, že teplotu snížíme, docílíme toho, že pusinky zůstanou bílé. Sněhové pusinky lze podávat i namočené v čokoládě. Obměnou jsou kokosové pusinky. Do pusinkové hmoty je i možno přidat strouhaný kokos (100-200 g podle chuti). Kokos se tam opatrně zamíchá stěrkou až úplně na konec.

Tip: Do pusinkové hmoty lze přimíchat gelové potravinářské barvy, které seženete běžně v obchodech, a vytvořit tak například růžovou, modrou nebo zelenou variantu. Barevné pusinky ocení určitě nejen děti.

Brusinkové marokánky

Delikátní chuť marokánek dělá čokoláda ve spojení s jemnými brusinkami.

Suroviny:

125 ml mléka

4 lžíce moučkového cukru

20 g másla

10 g hladké mouky

1 lžička vanilkové esence

120 g nahrubo namletých mandlí

100 g sušených brusinek

100 g rozinek

100 g kvalitní hořké čokolády

Postup přípravy:

V hrnci rozmícháme mléko, esenci, cukr, máslo a mouku. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi minutu do zhoustnutí. Poté přimícháme směs ořechů, brusinek a rozinek. Odstavíme z ohně. Na plech vyložený pečicím papírem děláme z hmoty lžičkou hromádky, které zploštíme lžící. Pečeme na 170 stupňů asi 15 minut. Poléváme rozpuštěnou čokoládou a necháme je vychladnout.

Tip: Kromě brusinek můžeme použít také nakrájené sušené meruňky, švestky či kandované ovoce a citrusovou kůru.

Marcipánové kuličky

Ochutnali jste už někdy marcipán s čokoládou? Věřte, stojí to za to.

Suroviny:

250 g dětských piškotů

140 g másla

240 g moučkového cukru

4 lžíce slazeného kondenzovaného mléka

2 lžíce rumu tuzemáku

100 g marcipánu

čokoládové zdobení nebo kakao holandského typu na obalení

Postup přípravy:

Piškoty rozemeleme v mixéru nebo podrtíme válečkem. Nasypeme je do mísy, promícháme s máslem a moučkovým cukrem, přilijeme mléko a rum a vypracujeme pevnou hmotu. Tvoříme z ní kuličky o průměru asi 1,5 cm. Marcipán vyválíme na tenký́ plát (pracovní plochu si můžeme poprášit moučkovým cukrem) a obalujeme v něm připravené kuličky. Sklady dobře uhladíme, lehce potřeme vodou a kuličky obalíme v čokoládovém zdobení nebo v kakau holandského typu.

Tip: Pokud vám z pečení zbyly polámané kousky cukroví, klidně je rozemelte a přidejte k piškotům.

Jemné máslové sušenky

Jsou klasikou mezi sušenkami, která ale nikdy neomrzí.

Suroviny:

275 g hladké mouky

200 g změklého másla

60 g moučkového cukru

1 sáček vanilkového cukru

Může být i troška citronové kůry, ale není nezbytná.

Postup přípravy:

Všechny přísady zpracujeme na vále v hladké těsto, rozdělíme na dvě části a vyválíme válečky o průměru 4 cm. Válečky zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně půl hodiny, ale klidně i po celou noc ztuhnout v lednici. Válečky rozkrájíme na plátky silné asi 5 mm, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi plátky necháme větší rozestupy, těsto při pečení naskočí a sušenky by se spekly. Přitlačením hrotů vidličky naplocho vytvoříme na plátcích ozdobu. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 10 minut. Po upečení necháme sušenky ještě 5 minut odležet na plechu a poté je přeneseme vychladnout na rošt. Před podáváním je můžeme lehce pocukrovat.

Tip: Kromě klasického kulatého tvaru lze z těsta samozřejmě tvarovat kytičky, srdíčka a další tvary. Jen je třeba, aby těsto nebylo příliš ztuhlé, protože by se začalo drobit. Pokud chcete sušenky tvarovat, nechte těsto v lednici pouze půl hodiny odležet a pak jej zpracujte.