Kdo by neznal polibek pod darovaným jmelím, který líbajícímu páru má zajistit štěstí a lásku na celý následující rok. Nebo krájení jablíček, kde hvězdička znamená štěstí a pevné zdraví, zatímco křížek smůlu. Někdo pak lije doma olovo, aby viděl svou budoucnost a ve spoustě rodin se posílají po vodě skořápky od oříšku s malou svíčkou. Ten, komu skořápka doplave nejdále, se podle pověry příští rok podívá do světa daleko od rodiny.

Šupina pod talíř a talíř pro hosta

Samotná štědrovečerní večeře má také své tradiční rituály. Vždy se prostírá o jednoho navíc, než vás doma je. Je to pro nečekaného hosta, nebo toho, kdo by trávil Vánoce sám. Pod každý talíř nezapomeňte vložit šupinu z kapra, přinese vám hojnost a peníze pro celý příští rok. Snad i proto si řada z nás pak šupinu ještě pro jistotu vloží do peněženky. Nezapomeňte ani na to, že od štědrovečerní večeře se nesmí vstávat, a to až do doby, než všichni dovečeří. Kdo by totiž od večeře vstal dříve, toho stihne neštěstí a znamená to, že příští rok už se štědrovečerní večeře nezúčastní.

Bota značí ženicha a med zase rodinnou pohodu

Jste, milé dámy, nezadané? Pak si rozhodně musíte po večeři hodit botou. Postavte se zády ke dveřím, do pravé ruky vezměte svou botu a hoďte ji za sebe. Pokud střevíc míří špičkou ke dveřím, bude svatba! V opačném případě se vdavek bohužel nedočkáte. Mazání medu na tváře baví hlavně nejmenší. Na Štědrý den si proto namažte tváře medem, značí to, že na vás budou celý příští rok lidé včetně vaší rodiny milí a budou vás mít rádi.

Zlaté prasátko a louskání ořechů

Tradice říká, že ten, kdo na Štědrý den vydrží nejíst až do slavnostní večeře, uvidí večer zlaté prasátko. To by mu mělo přinést v novém roce bohatství a hojnost. Jenže, kdo to má vydržet, když je kolem tolik dobrot? Dalším oblíbeným zvykem je louskání vlašských ořechů. Podobně jako z rozkrojených jablíček z nich můžeme číst svou budoucnost. Každý u stolu si rozlouskne sám ořech, který si vybral. Je-li jádro pěkné, bude celý rok plný hojnosti a pevného zdraví. Pozor ale, jestli je jadérko černé, značí totiž neštěstí a smutek.

Zvyky dávno zapomenuté

Stejně jako jsou tradice stále populární, existují zvyky, které bohužel odvál čas a jen málokdo je drží. A možná je to škoda. Pojďme si tedy připomenout některé z nich. Jestli chcete zajistit soudržnost rodiny, omotejte stůl provazem. Prostírat by se mělo pro sudý počet lidí. Pověra totiž říká, že smrtka obchází před večeří domy, a kde je prostřeno pro lichý počet, přijde ho brzy srovnat právě na sudý. Málokdo také ví, že na Štědrý večer bychom neměli mít u sebe žádnou cizí věc, jinak nás čeká smůla, nebo dokonce neštěstí po celý rok.

Chcete-li všem u stolu zajistit pevné zdraví, položte pod něj sekeru. Pokud na ni každý před prvním soustem zlehka šlápne bosou nohou, vyvaruje se zdravotním neduhům. Na Štědrý den určitě nezapínejte pračku, praní totiž přináší smůlu. Podle trochu „drsnější“ verze se v ten den ani nesmí prádlo věšet, protože by se mohl někdo během roku oběsit. Pokud máte hospodářství, ne abyste na Štědrý den čistili chlévy a stáje, hrozilo by, že by dobytek začal kulhat. A i když budete mít volnou chvilku, rozhodně se nedávejte do šití a pletení, myši by totiž vaši práci do druhého dne zničily. Tak co, vyzkoušíte některý ze zapomenutých zvyků?