Na novoročním stole by totiž neměla chybět čočka, která podle pověry pomáhá k penězům. Je to ale hlavně skvělá potravina, která tělu odlehčí a pomůže jej pročistit. Co si ji letos ale připravit jinak než s obligátním uzeným? Máme pro vás lehce netradiční recepty.

Čočkový salát s olivami

Ingredience:

200 g čočky

250 g sýru feta

200 g černých oliv (bez pecek, lze použít i olivy naložené v oleji a koření)

1 rajče

2 jarní cibulky

1 stroužek česneku

1/2 citronu v biokvalitě

75 ml olivového oleje

4-5 polévkových lžic bílého balzamikového octa

1 čajová lžička sladké hořčice

1 čajová lžička medu

3 snítky tymiánu (lze nahradit sušeným)

sůl a pepř

Postup přípravy:

Čočku na chvilku namočte ve studené vodě, bude se rychleji a lépe vařit. Poté ji uvařte doměkka, trvá to přibližně patnáct až třicet minut dle vybraného druhu. Sceďte ji přes sítko, prolijte studenou vodou a nechte vychladnout. Citron omyjte horkou vodou, rozpulte a z poloviny vymačkejte šťávu. Ze snítek tymiánu otrhejte lístky, jarní cibulku omyjte a nakrájejte na jemná kolečka.

Česnek očistěte a prolisujte. Olivy rozpulte. Smícháním prolisovaného česneku, olivového oleje, balzamikového octa, medu a hořčice vytvořte zálivku, kterou dochutíte citronovou šťávou, solí a pepřem. Sýr feta nalámejte na středně velké kousky a nechte ve vytvořené směsi chvilku marinovat. Do mísy dejte čočku, tymián, olivy, jarní cibulku a promíchejte. Poté přidejte fetu a zálivku. Feta ale není nutná, jen pro opravdové gurmány. Salát podávejte s čerstvou bagetkou.

Indická čočková polévka

Ingredience:

300 g červené čočky

750 ml zeleninového vývaru nebo vody

3 větší rajčata nebo 1 malá konzerva loupaných rajčat

1 cibule

1 mrkev

2 stroužky česneku

1 lžička kari koření

1/4 lžičky mletého římského kmínu

1 velká hrst čerstvého koriandru nebo petrželky

3 lžíce oleje

sůl, pepř a bobkový list

Postup přípravy:

Oloupanou cibuli nasekejte nadrobno. Očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka. Pokud používáte čerstvá rajčata, nakrájejte je na malé kousky. Ve velkém hrnci, který použijete na vaření polévky, osmahněte na oleji nejdřív cibuli, přidejte mrkev, čočku, kari, mletý kmín a nechte dusit na mírném ohni 2 minuty. Poté přidejte rajčata, bobkový list a zalijte asi 0,5 l vývaru nebo vody. Nechte vařit 25 minut. Na závěr přidejte česnek utřený se solí, opepřete a dosolte podle chuti. Těsně před podáváním přidejte čerstvě nasekaný koriandr. Pokud vás lákají exotická jídla, můžete 250 ml vývaru nebo vody nahradit kokosovým mlékem a přidat nasekanou chilli papričku.

Placičky z červené čočky

Ingredience:

1 hrnek červené čočky

1 lžička kari koření

1 cibule

2 lžíce ovesných vloček

hrst nasekaného koriandru

sůl, pepř, špetka mletého římského kmínu

strouhanka na obalování

olej na smažení

Postup přípravy:

Čočku opláchněte a uvařte podle návodu, může být i mírně rozvařená. Pak ji slijte, dejte do mísy a přidejte ovesné vločky, nadrobno nasekanou cibuli, kari, koriandr, římský kmín, sůl a pepř. Směs důkladně promíchejte a nechte chvíli stát. Z uleželé směsi vytvarujte placičky, obalte je ve strouhance a na oleji je opečte dozlatova a do křupava. Placičky skládejte na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk a podávejte. Pokud se vám nechce do smažení, vyskládejte placičky na pečicím papírem vyložený plech a pečte tak 15 minut v troubě.

Těstoviny s čočkovou omáčkou

Ingredience:

lžíce panenského olivového oleje

1 cibule, nakrájená nadrobno

1 velká mrkev, nakrájená nadrobno

2 řapíky celeru, nakrájené nadrobno

2 stroužky česneku, drcené

2 lžičky mletého římského kmínu

1 lžíce rajčatové pasty nebo protlaku

2x 400g konzerva krájených rajčat

sůl a čerstvě mletý pepř

400g konzerva hnědé či zelené čočky anebo uvařená sušená čočka

350 g těstovin

100-150 g čerstvého sýra

Postup přípravy:

V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer, zmírněte oheň a opékejte zeleninu doměkka asi 5 minut, občas promíchejte. Přidejte česnek, římský kmín, rajčatovou pastu (protlak) a minutu míchejte. Vlijte rajčata a 125 ml vody. Přiveďte k varu, podle chuti osolte a opepřete. Zmírněte oheň, zvolna vařte 10 minut, vsypte čočku a vařte ještě 5 minut. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě, aby byly al dente. Sceďte a v rendlíku promíchejte s omáčkou. Podávejte posypané rozdrobeným sýrem.

Plněné batáty s červenou čočkou

Ingredience:

3 menší batáty

1 menší cibule

kousek pórku

1 řapík celeru

2 stroužky nasekaného česneku

1 lžíce nasekaného zázvoru

1 čerstvá chilli paprička

½ lžičky drceného římského kmínu

½ lžičky drceného koriandru

⅓ hrnku červené čočky

hrstka mungo klíčků

1 menší rajče

1 lžíce nasekaného koriandru

1 lžíce nasekané máty

1 lžíce limetkové šťávy

kokosový olej

sůl a pepř

Postup přípravy:

Nejprve si musíte upéct batáty do měkka (cca po dobu 30 minut, dle velikosti) v rozpálené troubě na 220 °C. Mezitím si připravíte náplň. Na oleji si zpěňte najemno nakrájenou cibuli s pórkem. Poté přidejte na kostičky nakrájený řapíkatý celer a smažte dalších 5 minut. Nyní přidejte nasekaný česnek, zázvor, chilli papričku a dále smažte za stálého míchání. Nakonec přisypejte koření – římský kmín a koriandr. Vložte nakrájené rajče, mungo klíčky, červenou čočku, osolte, opepřete a zalijte vodou tak, aby bylo všechno trochu ponořené. Vařte do změknutí čočky a poté přidejte nasekané bylinky (koriandr a mátu) a dochuťte limetkovou šťávou a solí. Směsí naplňte batáty a nechte ještě 5 minut zapéct v troubě. Můžete podávat se zeleninovým salátem.

Čočka nakyselo s jablky

Ingredience:

200 g čočky

2 ks jablek

2 jarní cibulky

olej

Na zálivku

2 stonky tymiánu

3 lžíce jablečného octa

8 lžic jablečné šťávy

3 lžíce oleje

3 špetky soli

3 špetky čerstvě namletého pepře

2 špetky cukru

Postup přípravy:

Čočku uvařte podle návodu na obalu. Cibulku pokrájejte nadrobno, do hrnce přilijte olej a čočku s cibulí chvíli smažte. Pak ji přendejte do mísy. Jablka nakrájejte na plátky a přidejte k čočce. V misce prošlehejte jablečný ocet, jablečnou šťávu, olej, cukr, sůl, pepř a nasekaný tymián. Kyselou zálivkou přelijte čočku, promíchejte a podávejte s křupavou bagetou.