Barevné prádlo jsme zvyklí oddělovat od bílého pro případ, že pustí trochu barvy. Málokdy si však uvědomíme, že podobnou ochranu jako prádlu bílému bychom měli poskytnout i tomu zcela černému a prát ho samostatně. Díky tomu můžeme použít prací přípravek přímo určený pro černé oblečení a nevznikne riziko, že se nám na svršky nachytají například drobné chloupky z šedivé deky.

Chloupky však mohou v pračce zůstat i po předchozím cyklu, aniž bychom si jich pouhým okem všimli. Před praním černého prádla je proto vhodné vyčistit filtr a v případě výraznějšího "zachlupení" projet jeden cyklus naprázdno.

Pro praní černých svršků se doporučuje použít spíš gel než prášek, protože se lépe rozpouští a nezanechává na textilii mapy. V každém případě je však užitečné vyhnout se prostředkům univerzálním, které mohou obsahovat bělicí složky, a sáhnout po gelu či prášku, jež výrobce označil jako vhodné pro tmavé prádlo.

Šetrnějšího vyprání docílíme snadno už jen tím, že černé svršky vstrčíme do pračky naruby. Stejně tak je naruby ponecháme i pro proces sušení, který by měl probíhat na vzduchu nebo v sušičce nastavené na nižší teplotu. Černé prádlo nikdy nevystavujte přímému slunci, vlivem UV záření by velmi rychle vybledlo.

  • Tip: Pro zafixování barvy můžete do pračky přidat šálek vody se 3 lžícemi octa. Zašedlému prádlu dokáže vrátit černou barvu gel na černé prádlo - nečekejte však zázraky po prvním vyprání, efekt se dostaví postupně.