Na první pohled se právě kombinace těchto barev může zdát poněkud zvláštní a těžko spojitelná, ale faktem je, že velmi přesně odrážejí momentální situaci i náladu lidí téměř kdekoli ve světě. Nejen v oblasti nábytku, doplňků do domácnosti, ale i v módě, textilu a obuvi se v tomto roce s těmito dvěma barvami budeme setkávat v podstatě na každém kroku.

Ultimate Grey je připomínkou minulého obtížného a těžkého roku, částečně velmi stereotypního a depresivního, ale zároveň i roku, který stojí za velké zamyšlení nad mnoha tématy, zatímco jásavě žlutá Illuminating Yellow je „světlem v tunelu“, vyhlídkou na lepší budoucnost a pozitivní změny, které nás čekají. Vzájemně se tyto barvy naprosto dokonale doplňují, neboť šedá zjemňuje a zklidňuje až přílišnou jásavost a sílu žluté barvy, a naopak žlutý prvek rozzáří jednolitý až nudný šedý svět.

Ultimate Grey – statečná a silná šedá myška

Mohlo by se to zdát až neuvěřitelné, že taková „nudná a nevýrazná“ barva se stane trendy barvou pro celý rok, ale zkusme se zamyslet: jednak téměř celý minulý rok byl pro nás tak nějak šedý, zamračený, jako by ztratil radost a pestrost, ale na druhé straně kolik zdánlivě nenápadných a šedých myší se během minulého roku stalo hrdiny, odvážnými silnými, kteří bez řečí a okázalých gest šli a pomáhali.

Rozhodně nelze šedou barvu vnímat jen jako negativní, ale ani pouze jako pozitivní. Stojí někde mezi, a tak to s ní je i v interiérovém designu a módě. Je to barva, kterou lze velmi dobře kombinovat s jakoukoli výraznější barvou, tvoří skvělý základ pro mnohá aranžmá i kombinace, je velice praktická a navíc dlouhodobě je to barva velice oblíbená.

Illuminating Yellow – posel optimismu a radosti

O významu žluté barvy nikdo nepochybuje. Veselá, jasná, zářivá jako slunce a stejně tak optimistická. Je to barva velmi silná a energická, nicméně s jejím používáním v interiéru to není až tak jednoduché. Právě kvůli své výraznosti ji nelze kombinovat s jakoukoli jinou barvou. Skvěle se hodí v trojkombinaci bílá – žlutá – černá, také jí velmi sluší kombinace s hnědou nebo šedou.

Sama barva nabízí mnoho odstínů, od vanilkové, zázvorové, banánové, až po kanárkovou či hořčicovou. I ty lze mezi sebou dobře propojovat či je kombinovat s různými doplňkovými barvami. Právě díky své jasnosti a zářivosti mnohdy stačí méně prvků, aby náš domov osvěžily. Skvělé jsou doplňky, jako například polštářky, přehozy, vázy nebo rámy na obrazy, žlutá židle či lampa, nebo jen čerstvé květiny či mísa s ovocem.